SAK:laisia vappujuhlia järjestettiin tänä vuonna yli 60 paikkakunnalla. Juhliin osallistui arvion mukaan noin 66 000 ihmistä. Eniten osallistujia keräsivät Helsingin (11 000), Vaasan (7 000), Oulun ja Joensuun (molemmissa 5 000) sekä Hämeenlinnan (4 200) vapputapahtumat.
Vaalien tulos koettiin ammattiyhdistysliikkeessäkin yllätyksenä, mutta perussuomalaisten vaalivoitto ei välttämättä merkitse huonoa. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola (vas.) muistutti vaalituloksen olleen tappio työnantajien linjalla. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) uskoi uuden hallituksen tekevän parempaa työtä työmarkkinajärjestöjen kanssa kuin keskustan johtamat hallitukset
Metalliliiton sihteeri Matti Mäkelä (vas.) muistutti Myllykoskella, että uuden hallituksen keskeiset haasteet liittyvät työhön ja työelämään. Hänen mukaansa Suomella ei ole varaa päästää ihmisiä syrjäytymään työelämässä. Etenkin raju nuorisotyöttömyyden kasvu voi ulottua kauaksi tulevaisuuteen.
– Työpaikkojen luomiseksi uuden hallituksen tulee ottaa aiempaa selvästi määrätietoisempi ote elinkeino- ja teollisuuspolitiikkaan, painotti Mäkelä.
”Tulevaisuus epävarma”
TEAMin kehittämispäällikkö Hannu Siltala (vas.) muistutti Kotkassa, että vielä ei ole mitään varmuutta mihin suuntaan politiikka muuttuu. Hallituksen epäonnistumiset menivät perussuomalaisten laariin, vaikka vasemmistopuolueilla olisi ollut mahdollisuutensa.
– Monilla laman koettelemilla teollisuuspaikkakunnilla saivat työväenpuolueet ansiottomasti maksaa teollisuuslaitosten alasajosta, vaikka todellinen syypää lamaan oli globaali kapitalismi ja sillä ratsastaneet teollisuusporvarit.
Siltalan mukaan on vakavasti suhtauduttava persujen muusta maailmasta eristäytyvään nationalismiin ja heidän politiikkaansa kätkeytyvät ihmisarvoa alentavaan rasismin siemenen sisällään pitävään muukalaisvihamielisyyteen.
– Ei tarvinnut kauan odottaa, kun Soini joutui nuhtelemaan uutta ryhmänsä kansanedustajaa rasismipuheista.
Vasemmisto ja demarit hallitukseen
PAMin varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen toivoi, että molemmat työväenpuolueet pääsisivät maan uuteen hallitukseen.
– Vasemmistopuolueet tekivät yhdessä hyvän ja rakentavan vaalityön. Paavo ja Jutta ansaitsevat kiitokset niin henkilökohtaisesta työpanoksestaan, mutta myös siitä, että vasemmistopuolueet pystyivät aidosti tekemään vaalien alla yhteistyötä, joka oli rehtiä ja reilua.
– Nyt odotan, että hallitusneuvottelujenkin aikana pidettäisiin edelleen yhtä ja otettaisiin hallitusvastuu yhdessä tai sitten oltaisiin yhdessä hallituksen ulkopuolella. Kokoomus pyrkii tietoisesti siihen, etteivät molemmat vasemmistopuolueet tulisi hallitukseen. Tähän kokoomuksen politiikkaan ei pidä alistua, sanoi Julkunen Lahdessa.
Työtä suomalaisille
SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen keskittyi puheessaan Joensuussa suomalaiseen työhön. Hänen mukaansa kaupan hyllyillä on yhä enemmän tarjolla sellaisia kotimaiseksi miellettyjä tuotemerkkejä, joiden takana ei ole vähääkään suomalaista työtä tai kotimaisia raaka-aineita.
– Vaikka kuluttajat haluavat edesauttaa kotimaista työllisyyttä, teollisuus tekee sen vaikeaksi. Kaikkien etu kuitenkin olisi, että tuotteen alkuperä kerrotaan avoimesti.
– Nykyisin puolalainen Turun Sinappi saa jatkoa ja eräänlainen tuotteiden kotimaiseksi pesu jatkuu. Kuinka moni kuluttaja, joka haluaisi ostaa Suomessa tehdyllä työllä valmistettuja tuotteita, tietää että ostaessaan Isoäidin pitkon tai Arlan Ingmariiniksi nimeämän levitteen ei ostakaan Suomessa tehtyä.
Elintarvikeketjun viime vuosien keskittymiskehitys Suomessa on tarkoittanut ongelmia niille alueille, joilta jatkojalostus on keskittymisen seurauksena siirtynyt muualle.
– Miksei elintarviketeollisuus voisi edelleenkin olla se teollisuudenala, joka tarjoaisi työtä ympäri Suomen. Olisi hyvin mahdollista, että elintarvikkeita jalostavaa teollisuutta, on sitten kyse leipomotuotteista, liha- tai maitotuotteista voitaisiin tehdä tehokkaasti sekä lähellä alkutuotantoa että lähellä kuluttajia. Ja näin taata työtä ympäri Suomea, Kuntonen kysyi.