Yksilön valinnanvapauden edistäminen on nostettu suomalaisen sosiaalipolitiikan keskiöön ilman tieteellistä näyttöä valinnanvapauden hyödyistä tai riittävää keskustelua uudenlaisen politiikan eriarvoistavasta vaikutuksesta, väittää erikoistutkija, valtiotieteen tohtori Elina Palola Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).
Palola katsoo, että potilaiden valinnanvapautta kasvattavat uudistukset on toteutettu parannuksina sosiaali- ja terveydenhuollon asiakaskeskeisyyteen – näin siitäkin huolimatta, että esimerkiksi puolentoista vuoden ikäinen palvelusetelilainsäädäntö saattaa hyvinkin kasvattaa eriarvoisuutta potilasryhmien ja paikkakuntien välille.
Näin on käynyt Helsingin ja Kuusamon kohdalla. Molemmat kaupungit ovat päättäneet käyttää palveluseteleitä kaihileikkausten ostamiseen. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) asetti tavallisen kaihileikkauksen hinnaksi 700 euroa, josta palveluseteli korvaisi 610 euroa. Kuusamossa kuntalainen saa vastaavaan toimenpiteeseen 1 350 euron palvelusetelin, eikä leikkauksen hinnalla ole minkäänlaista ylärajaa.
Elina Palosen näkemyksistä teoksessa Sosiaalipolitiikka – Hukassa vai uuden jäljillä esittämistä ajatuksista enemmän Viikkolehdessä 29.4. 2011.