EVA:n tutkimuksen mukaan yli puolet seuraa politiikkaa
EVA:n tuoreen arvo- ja asennetutkimuksen mukaan yhä useampi suomalainen seuraa politiikkaa. Joka toinen on kiinnostunut politiikasta ja seuraa sitä aktiivisesti.
– Näyttää siltä, että politiikka olisi tekemässä pienoista paluuta. Pitkästä aikaa enemmistö on sitä mieltä, että he ovat kiinnostuneita politiikasta ja seuraavat sitä. Yhä useampi on sitä mieltä, että joku puolue hoitaa heidän asioitaan, EVA:n projektipäällikkö Ilkka Haavisto sanoo.
Haavisto arvioi, että politiikan merkityksen kasvaminen johtuu kansainvälisestä talouskriisistä.
– Yksi talouskriisin seuraus näyttäisi olevan valtioiden roolin vahvistuminen. Miltei kaikissa maissa valtiot ovat ryhtyneet eriasteisiin toimiin talouden elvyttämiseksi sekä rahoitussektorin ja yritystoiminnan tukemiseksi.
Samalla epäusko poliittisten puolueiden kykyyn ja haluun ajaa kansalaisten etua on lientymässä. Useampi kuin kaksi viidestä ilmoittaa löytävänsä jostain puolueesta omien asioidensa ajajan. Tulos on myönteisin 25 vuoteen.
EVAn arvo- ja asennetutkimuksia on tehty kahden vuoden välein vuodesta 1984. Tänä vuonna haastattelut tehtiin tammi-helmikuussa.
Demokratian toimivuus
epäilyttää edelleen
Demokratian toimivuuden suhteen suomalaiset ovat edelleen epäileviä.
Vain vajaa neljännes katsoo demokratian toimivan Suomessa niin hyvin, että puheet kansalaisten huonoista vaikutusmahdollisuuksista ovat vailla pohjaa. Vastaavasti näkemyksen torjuu useampi kuin joka toinen.
Demokratia-asenteet ovat EVA:n tutkimuksen mukaan pysyneet suurin piirtein samanlaisina koko 25 vuoden tarkastelujakson ajan.
Eniten tyytymättömyyttä demokratian toimivuuteen on pienissä kunnissa.
Tyytyväisimpiä puolueisiin ovat kokoomusta, vihreitä ja RKP:tä äänestävät. Eniten tyytymättömyyttä esiintyy perussuomalaisten, vasemmistoliiton ja SDP:n äänestäjien keskuudessa.
Vahvojen johtajien
kaipuu lisääntynyt
Myös vahvojen johtajien kaipuu on lisääntynyt. Pitkään laskusuunnassa ollut vahvan johtajan kaipuu on lisääntynyt seitsemän prosenttiyksikköä viime mittauskerrasta.
Edellinen, vielä suurempi hyppy vahvan johtajan kaipuussa oli seitsemäntoista vuotta sitten 1990-luvun laman aikoihin.
Samalla kun vahvan johtajan kaipuu on lisääntynyt, epäluulo toimittajien ja median käyttämää poliittista valtaa kohtaan on kasvanut. Lähes kaksi kolmasosaa katsoo toimittajien ohjaavan liikaa mielipidettä Suomessa.