Yritysten edustajat hallituksiin
Yliopistolakiuudistuksen vastustajat huipentavat toimensa valtakunnalliseen mielenosoitukseen ensi perjantaina, mutta jo tänään tiistaina voi osallistua Vasemmistoliiton keskustelutilaisuuteen närää herättäneestä lakiesityksestä.
Tilaisuudessa keskustelevat kansanedustaja Paavo Arhinmäen johdolla sosiaalipolitiikan professori J.P. Roos, akatemiatutkija Martina Reuter ja opiskelija Rita Jailo otsikkonaan Sivistysyliopistosta akateemiseen pikaruokalaan. He hakevat vastausta kysymyksiin siitä, miten käy yliopistojen autonomian ja säilyttääkö tiede riippumattomuutensa, kun laki tulee voimaan. He pohtivat myös sitä, onko koulutuksesta tulossa myyntituote.
– Autonomia on ainakin vahvasti uhattuna, Arhinmäki arvioi ennen keskustelua.
– Esitys ei pelkästään mahdollista, vaan edellyttää, että enemmistö yliopiston hallituksesta tulee yliopiston ulkopuolelta. On harhaista kuvitella, että esimerkiksi yritysmaailmasta tulevat ulkopuoliset jäsenet voisivat olla täysin riippumattomia. Aina ihmisillä on joku intressi.
Arhinmäki toteaa kuulleensa eduskunnan sivistysvaliokunnan vieraillessa viime viikolla Oxfordissa Englannissa, että sekä Oxfordin että Cambridgen yliopistossa ulkopuolisia hallituksen jäseniä on pieni vähemmistö.
– Englannin kahdessa parhaassa yliopistossa hallinnon jäsenistä selvä enemmistö tulee yliopistoyhteisön sisältä, hän sanoo.
Arhinmäen mielestä toinen epäilyttävä asia laissa on lukukausimaksukokeilu Eta-maiden ulkopuolisille opiskelijoille.
– Tässä murretaan suomalaisen koulutusjärjestelmän perusperiaatetta, jonka mukaan koulutus on maksutonta esiopetuksesta tohtorintutkintoon asti, hän sanoo.
– Suomessa ollaan yleisesti huolissaan siitä, saadaanko tänne kansainvälisiä osaajia. Kuka tänne tulee, jos joutuu maksamaan lukukausimaksuja?
Tiistaina 10.3. klo 18 Pikkuparlamentin Kansalaisinfo, Arkadiankatu 3, Helsinki.
Professorit lakia vastaan
Kansalaisinfon keskusteluun osallistuva sosiaalipolitiikan professori J.P. Roos on koonnut tietoa siitä, mitä mieltä Helsingin yliopiston professorit ovat yliopistolakiuudistuksesta.
Kyselyyn vastanneista professoreista uuden yliopistolain kannattajat ovat selvä vähemmistö. Kyselyyn vastasi 220 professori, joista 47 hyväksyy yliopistolakiesityksen ja vain 39 konsistorin tekemän periaatepäätöksen uudesta johtosäännöstä.
Opiskelijatoiminta.netin sivuilta löytyvistä kyselyn tuloksista ilmenee, että yliopistolain hyväksyy sen nykymuodossa 47 ja ei hyväksy 156 vastaajaa. 17 vastaajaa ei ota tähän kantaa.
Kaikkiaan professoreja on noin 450.
– Sopii ihmetellä, miksi niin iso osa professoreista ei halua ottaa asiaan kantaa, Roos toteaa Opiskelijatoiminta.netissä. Hän pitää kyselystä saamaansa tulosta kuitenkin selvänä.
Sivulla todetaan Helsingin yliopiston rehtori Thomas Wilhelmssonin väittäneen, että enemmistö kannattaa uutta lakia.
– Onko hän tietoisesti pimittänyt tietoa tiedekuntien ja henkilökunnan kriittisistä kannoista? Opiskelijatoiminta. net kysyy. (KU)