Uuden hallituksen ohjelmassa on varmistettava työsuojeluvalvonnalle riittävät henkilöstöresurssit, rahoitus ja toimintaedellytykset. Se on SAK:n mukaan välttämätöntä, jotta työsuojeluviranomaiset pystyvät täyttämään lakisääteiset tehtävänsä.
Määrärahojen supistamisen myötä työsuojeluviranomaisten henkilöstöä on vähennetty ja aluehallinnon uudistus saattaa vaarantaa työsuojeluvalvonnan riippumattomuuden.
– Työpaikoilla tarvitaan vahvaa työsuojeluosaamista ja työsuojeluvalvontaa, sanoo SAK:n työympäristöasiantuntija Raili Perimäki.
”Hyvät työpaikat, joilla työsuojeluasiat ovat kunnossa, eivät ole lisääntyneet toivottavassa määrin. ”
Uuden hallituksen tulee hänen mielestään selvittää, toteutuuko työsuojeluvalvonta nyt laadukkaasti ja tehokkaasti sekä kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Sen lisäksi työterveyshuoltolain valvonta on nostettava samalle tasolle kuin muun työsuojelulainsäädännön. Tällä hetkellä mikään viranomainen ei valvo työterveyshuoltolain noudattamista.
Työterveyshuolto on avainasemassa työkyvyttömyyden ehkäisemisessä. SAK vaatii työterveyshuollon tekemien työpaikkaselvitysten tehostamista ja toimenpiteiden kohdistamista esimerkiksi työkyvyn ylläpitämiseen ja oikea-aikaiseen tukeen työkyvyn alentuessa. Olennaista on myös työkyvyttömyyteen johtavien kuormitustekijöiden vähentäminen ja työtapaturmien ennaltaehkäisy.
Perimäen mukaan myös työtapaturmien lukumäärä on jälleen nousussa. Vuosittain työtapaturmaan joutuu yli 120 000 työntekijää. Suurin osa heistä työskentelee SAK:laisilla aloilla.
– Hyvät työpaikat, joilla työsuojeluasiat ovat kunnossa, eivät ole lisääntyneet toivottavassa määrin. Mukaan mahtuu vielä liian paljon tietämättömyyttä ja välinpitämättömyyttä siitä, miten työntekijöiden terveys ja turvallisuusriskit ovat hallinnassa. Siksi työsuojeluvalvontaa on tehostettava, Perimäki painottaa.