Ollanta Humalan haastajaksi kesäkuussa järjestettävälle toiselle kierrokselle on nousemassa ex-presidentin tytär Keiko Fujimori. Entinen ministeri Pedro Pablo Kuczynski tuli kolmanneksi hiuksenhienolla erolla.
Humala ja Fujimori olivat ennakkokyselyiden suosikit. Fujimori ja Kuczynski kommentoivat odottavansa ääntenlaskun loppumista ennen kuin kommentoivat tuloksia.
Ääntenlaskusta vastaavan lautakunnan ONPE:n (Oficina Nacional de Procesos Electorales) johtajan Magdalena Chun mukaan sataprosenttinen tulos saadaan noin viikon sisällä. Tämä aika vaaditaan maan kaukaisimpien osien, kuten Amazonasin alueen, äänten saamiseen laskentapaikalle.
Humalan puolue nousi parlamenttivaaleissa suurimmaksi, mutta ei saanut enemmistöä.
García uhosi tekevänsä
vallankaappauksen
Rintamaa Humalaa vastaan muodostetaan vauhdilla, eikä ylilyönneiltä ole vältytty. Vain päiviä ennen vaaleja istuva presidentti Alan García ilmoitti julkisesti olevansa valmis tekemään vallankaappauksen, mikäli Humala valitaan presidentiksi.
Myös naapurimaan Chilen presidentti, yrittäjämoguli Sebastian Piñera kommentoi vaalien alla, että ”Humalan valinta muuttaisi Chilen suhdetta Peruun ratkaisevasti”. Piñeran puuttuminen naapurimaan politiikkaan ei tuottanut toivottua tulosta vaan nosti Humalan gallup-kannatusta muutamilla prosenttiyksiköillä.
Humala pehmentää
radikalismiaan
Humalan politiikka muistuttaa Bolivian Evo Moralesin ja Venezuelan Hugo Chávezin reformeja sisältäen lupauksen uudistaa uusliberaali perustuslaki ja kansallistaa avainasemassa olevien alojen yrityksiä.
Radikaalit otteet ovat säikäyttäneet osan äänestäjistä. ”Pelkään, että Humalan valinnan myötä yritykset karkaisivat Perusta. Erityisen huolissani olen kaivosteollisuudesta”, kertoi eräs äänestäjä.
Humala yritti vielä äänestyspäivänä pehmentää imagoaan vakuuttamalla pitävänsä poliittisena esikuvanaan enemmän Brasiliaa kuin Venezuelaa.
Haastajilla
epäilyttävä tausta
Jos Ollanta Humala, niin myös hänen vastaehdokkaansa Kuczynski ja Fujimori herättävät epäluuloja.
Pedro Pablo Kuczynskin (poliittiselta kutsumanimeltään PPK) nousu vaalien loppusuoralla hämmentää asetelmia. PPK asui Yhdysvalloissa toimien Maailmanpankin poliittisen toiminnan johtajana vaihtaen Perun kansallisuuden Yhdysvaltain kansallisuuteen. Kuczynski oli myös naimisissa CIA:n johtajana 1980-luvulla toimineen William Caseyn tyttären Jane Casey Hudgesin kanssa.
Teollisuuden piirissä työskennelleen Kuczynskin huhutaan lisäksi kuuluvan talouselämän vaikuttajista koostuvaan, vain eurooppalaisia ja pohjoisamerikkalaisia jäseniä omaavaan Bilderberg-ryhmään.
Humalan puolue menestyi
parlamenttivaaleissa
Keiko Fujimorin isä taas on tuomittu ihmisoikeusloukkauksista ja korruptiosta. Fujimorismi nosti kuitenkin nyt Perussa päätään, kun samaan aikaan presidentinvaalin kanssa järjestetyissä parlamenttivaaleissa Keikon veli Kenji Fujimori valittiin kansanedustajaksi valtavalla äänipotilla.
Eniten parlamenttiedustajia sai Humalan Gana Perú -puolue. Parlamentin enemmistöä Gana Perú ei kuitenkaan saanut.
Presidentinvaalin toinen kierros järjestetään kesäkuun 5. päivänä.