Viimeisen viikon vaalikamppailu saa uutta sytykettä, kun Portugali odotetusti pyysi kriisiinsä EU:n hätäapua. Hallitus on pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) johdolla valmis lupaamaan, että myös Suomi on mukana tukipaketin rakentamisessa.
Suomen kannalta tilanne on hieman erikoinen. Hallituspuolueet eivät suin surminkaan halua, että asiasta päätettäisiin ennen vaaleja, mutta samalla viimeisiä elopäiviään viettävä hallitus on kuitenkin sitomassa vielä valitsemattoman eduskunnan käsiä.
Portugalin tukipaketin valmistelu kestänee joka tapauksessa niin kauan, että eroava eduskunta ei siitä ehdi enää päättää. Hankala asia onkin uusien kansanedustajien edessä melkein heti, kun he ovat valtakirjansa tarkistuttaneet.
Edelleenkin on täysin mahdollista, että kriisi eskaloituu Espanjaan ja Italiaan ellei tosissaan puututa järjestelmän ongelmiin.
Portugali tarvitsee noin 80 miljardia euroa laina-apua, josta Suomen takausvastuut olisivat näillä näkyminen vähintään 1,2 miljardia euroa. Tarkkaa summaa ei ilmeisestikään vielä tiedä kukaan. Kun se selviää, niin vasta sitten tiedetään, kuinka syvällä Portugali todella ui. Todennäköistä onkin, että nyt esitetyt rahasummat eivät riitä.
Erilaisten pelureiden ja keinottelijoiden suurpankkien avustuksella aikaansaamat tappiot kaatuvat jälleen kaikkien euromaiden veronmaksajien syliin, kuten tapana jo oli Kreikan ja Irlanninkin osalta.
Entistä kovempi, monta vuotta kestävä hevoskuuri odottaa nyt portugalilaisia.
Portugalilaisia on kuritettu jo reilun vuoden erilaisilla säästöillä, mutta ne ovat vain esimakua siitä, mitä heillä on edessä. Vuoden aikana muun muassa julkisen alan palkkoja on jo alennettu, suurempia eläkkeitä leikattu ja pienempiä jäädytetty sekä tehty leikkauksia myös opetukseen ja terveydenhuoltoon. Samaan aikaan on lisäksi korotettu arvonlisäveroa 6–7 prosenttiyksikköä. Myös työttömyysturvaa ja irtisanomissuojaa on heikennetty.
Portugalissa on ollut menossa suuri tulonsiirto tavalliselta kansalta finanssipääomalle eikä tällä tiellä loppua näy. On yhä täysin mahdollista, että kriisi eskaloituu Espanjaan ja Italiaan ellei tosissaan puututa järjestelmän ongelmiin. Yhden vaihtoehdon linja on väärä. Tällä väliaikaisella tukimekanismilla päästetään todelliset kriisisyylliset, pankit ja pelurit, kuin koira veräjästä ja kaikkien euromaiden kansalaiset joutuvat maksajiksi.
Eduskuntapuolueista Vasemmistoliitto – minkä valtamedia ketterästi unohtaa – ja Perussuomalaiset ovat koko ajan vaatineet tukipolitiikkaan suunnanmuutosta. Samalle linjalla ainakin väliaikaisen tukimekanismin osalta ovat myös sosialidemokraatit.