Vaalikampanjointi on saavuttamassa loppukirivaiheen. Hallituspuolueet ovat halunneet puhua ennen muuta kestävyysvajeesta. Neljä vuotta sitten väännettiin kättä jakovarasta, mikä tarkoitti lähinnä julkisen talouden liikkumavaraa.
Tällaisilla uussanoilla kuten jakovara ja kestävyysvaje, jota ei löydy edes sanakirjasta saati Wikipediasta, on helppo yrittää hallita keskustelua. Oudoilla munkkilatinalta kuulostavilla sanoilla voi myös yrittää hämätä kuulijaa. Vasta vaalien jälkeen valitettavasti paljastuu, kuinka paljon poliitikkojen puheet perustuvat nyt hämäykseen.
Jakovarakeskustelussa siirreltiin miljardeja euroja sinne ja tänne. Vähän samanlainen on tilanne kestävyysvajeväittelyssä, jossa mittayksikkönä käytetään myös miljardia (1 000 000 000) euroa. Miljardi on niin suuri määrä rahaa, että sitä ei pysty normaalijärjellä varustettu ihminen hahmottamaan.
Kestävyysvajeesta ei ole ennen viime vuotta puhuttu. Se onkin uusi talouspoliittinen (?) termi. Kestävyysvajetta hoetaan nyt kuitenkin kuin mantraa vailla tarkkaa sisältöä. Pelkistetystihän kyse on siitä, että tietyllä aikavälillä julkisen talouden tulot ja menot eivät ole tasapainossa, kun suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle eikä velkojen maksuun tule riittävästi rahaa.
Kestävyysvajeen olemassaolosta sinänsä tuskin on erimielisyyttä, mutta miten suuri se on, niin siihen yksimielisyys loppuu. Erilaisilla lähtöoletuksilla on jo iso merkitys sille, minkä suuruiseksi laskennallinen vaje muodostuu.
Useammatkin talousasiantuntijat ovat todenneet, että valtiovarainministeriö on ministeri Jyrki Kataisen (kok.) johdolla maalaillut tulevaisuutta tarkoitushakuisesti liian synkillä väreillä. Kokoomusministeri puhuu kymmenestä miljardista, kun ilmeisestikin oikeampi luku lähentelee viittä miljardia. Sekin on todella paljon rahaa, mutta lienee helpommin hoidettavissa. Suomi ei tarvitsekaan Kataisen kaipaamia isoja menoleikkauksia. Monien tutkijoiden mukaan ministeriö laskelmat kestävyysvajeesta sisältävät runsaasti heikkouksia.
Suurimman osan vajeesta ”hoitanee” talouskasvu, kunhan talouden pyörät pyörivät. Veropoliittisten ratkaisujen lisäksi nyt onkin tehtävä ratkaisuja pysyvien työpaikkojen puolesta ja uusien synnyttämiseksi sekä samalla on tehostettava harmaan talouden vastaista taistelua.