Eduskuntavaalit alkavat jo keskiviikkona, kun ennakkoäänestys käynnistyy. Ensimmäisen vaalipäivän iltana aika moni sanoo, että enää on turha yrittää vaikuttaa mielipiteeseen, kun ääni on jo annettu.
Ennakkoäänestyksen merkitys on viime vuosina vaali vaalilta vain kasvanut. Niin sanotut varmat äänestäjät antavat äänensä ennakkoon jo rutinoidusti, mutta he eivät kuitenkaan ratkaise vaalien lopputulosta. Mielipidemittausten mukaan Vasemmistoliiton kannattajat ovat varmimpia omasta kannastaan ja he ilmeisesti myös lähtevät herkimmin vaaliuurnille. Tämä on toisaalta iso haaste vasemmistopuolueelle, jos epävarmat katselevat mieluummin muihin suuntiin.
Liikkuvat ja viime hetkellä kantansa muodostavat äänestäjät ovat kuitenkin vaalien lopputuloksen kannalta nytkin avainasemassa, siksi puolueidenkin kampanjat jatkuvat loppumetreille ja vieläpä tiivistyen aina vaalisunnuntaihin, 17. huhtikuuta, saakka. Näissäkin vaaleissa vain annetut äänet lasketaan eikä yksikään kansanedustajan jakkara eduskunnan suuressa salissa jää täyttämättä.
Viime vuosia ennakkoon äänensä on antanut vähintäänkin 40 prosenttia kaikista äänestäjistä. Mikään ei viittaa siihen, että nämä vaalit voisivat olla tässä suhteessa poikkeus. Ennakkoäänestyspaikkojakin on nyt (901) aiempaa enemmän ja ennen muuta siellä, missä ihmiset muutenkin liikkuvat eli kauppakeskuksissa ja kirjastoissa.
Tuore (MTV3) puoluekannatusmittaus osoittaa, että puolueiden kannatuksessa tapahtuu muutoksia vaalien lähetessä, kun epävarmat äänestäjät alkavat tosissaan haarukoida kenelle sen ainoan äänensä antavat vai antavatko ollenkaan.