Tampereella sunnuntain vastaisena yönä kello 03.00 järjestettyyn rynnäkköyöhön osallistui parisataa kaupunkilaista.
Joukko kulki aamuyön aikana saman reitin kuin tasan 93 vuotta sitten jääkäriluutnantti Gunnar Melinin johtama komppania, kun se valloitti kaupungin keskustassa olevan Näsilinnan.
Rynnäkköyöstä julkaistiin samalla Timo Malmin kirjoittama kirja Rynnäkkö läpi Tampereen, jonka sai erikoisleimalla aamuviideltä Näsilinnassa.
Melinin komppania oli koottu ruotsinkielisen Vaasan seudulta, Pohjanmaan nuorista miehistä. Melinin rynnäkkö oli osa valkoisten suurhyökkäystä, jossa kuitenkin juuri Melinin komppania oli ainoa punakaartin rintaman läpi päässyt ryhmä.
Näsilinna on 1898 rakennettu Nottbeckin suvun barokkihuvila, joka oli jo vuonna 1918 Hämeen museona.
– Oli se melkoinen kokemus itsellekin. Ihmiset kuuntelivat ja kyselivät. Heti alussa osallistujille jaettu kuolemanlaatta hiljensi. Tampereen taistelut muistetaan kaupungin vanhoissa suvuissa pitkään, toteaa Malmi yöllisen tapahtuman jälkeen.
Uusi sukupolvi ei ole kenenkään puolella
Tapahtuma oli täydellinen, väenpaljous yllätti. Sentään aamukolmelta parisataa kaupunkilaista, osa jopa sadan vuoden takaisiin asusteisiin puettuna, tulee kokemaan historiaa, sanoo yksi järjestäjistä
– Tarkoitus ei ollut pohtia sodan syitä, voittajia tai seurauksia. Koimme tässä Tampereen historian dramaattisimman yön uudelleen. Emme olleet voittajien tai häviäjien puolella, olemme kolmannen ja neljännen sukupolven edustajia, jotka haluamme tietää enemmän 90 vuoden takaisten suomalaisten ja tamperelaisten elämästä ja kokemuksista, sanoo Mikko Närhi Traff Finland Oy:stä.
Rynnäkköyön kulkijoiden joukossa oli toukokuussa kuvattavan, Claes Olssonin ohjaaman Taistelu Näsilinnasta 1918 – elokuvan tekijöitä. Elokuva perustuu Melinin komppanian rynnäkköön.