– Ei voi täysin sulkea pois takausten kasvattamisen vaihtoehtoa, pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) sanoi keskiviikkona puhuttuaan asiasta eduskunnan suuren valiokunnan kanssa. Hänen mukaansa hallitus ei kutienkaan tarvitse nyt eduskunnalta uusia neuvotteluvaltuuksia.
Eurooppa-neuvosto kokoontuu torstaina käsittelemään vuonna 2013 voimaan astuvaksi aiottua pysyvää Euroopan vakausmekanismia ja nyt toimivan väliaikaisen rahoitusvakausvälineen tehostamista.
Suuri valiokunta vastaa Suomessa EU-asioista.
Tämä on hallitukselta ajan peluuta.
– Tämä on hallitukselta ajan peluuta. Rivien välistä voi lukea, että niihin on sitouduttu, Vasemmistoliiton Kari Uotila kommentoi. Hän osallistui suuren valiokunnan kokoukseen.
Uusia valtuuksia ei tarvita
Kiviniemen mukaan Suomi lähtee Eurooppa-neuvostoon torstaiksi ja perjantaiksi hyväksymään talouden vakauttamisen kokonaispakettia.
– Tästä päätetään samalla tavalla kuin euroryhmässä sovittiin, hän sanoi. Euroryhmä kokoontui maanantaina.
Kiviniemen mukaan hallitus ei kuitenkaan nyt tarvitse uusia valtuuksia eduskunnalta eli käytännössä suurelta valiokunnalta huippukokoukseen, koska listalla ei ole esityksiä väliaikaisten takuiden nostosta.
Lopullisesti asiasta päätetään Kiviniemen mukaan ennen kesää, mutta vasta huhtikuussa valittavan eduskunnan aikana. Tietotoimisto Reuters kertoi kuitenkin keskiviikkona, että päätös tehdään vasta kesällä.
Pääministeri myös totesi, että Suomi on ylipäätään pitänyt takausten nostamista ja jopa kaksinkertaistamista tehottomana keinona ja haluaa katsoa läpi kaikki muut mahdolliset keinot.
Löysää pankkien suhteen
Suuri valiokunta äänesti keskiviikon kokouksessaan Suomen linjasta ja hallituksen kanta osallistua niin pysyvään Euroopan vakausmekanismiin kuin väliaikaiseen rahoitusvakausvälineeseen voitti äänin 15-8. Äänestyksen jakolinja meni hallituspuolueiden ja opposition välissä.
– Oppositio on ollut jo aiemmin varauksellinen hallituksen linjaan, Uotila muistutti.
– Meidän käsitys on, että takauksiin on sitouduttu. Emme hyväksy sitä.
Hän toteaa lisäksi pankkien vastuun osalta muotoilujen olevan hyvin löysiä.
Toinen vasemmiston edustaja suuressa valiokunnassa Esko-Juhani Tennilä kritisoi lisäksi kriisimaille asetettuja vaatimuksia.
– Ne ovat niin jumalattoman rankat, että maat eivät voi pysyä pystyssä. Sitäkin kautta ne kaatuvat muiden niskaan vielä varmemmin, Tennilä sanoi.
Ei varaa kriisiin
Pääministeri teki lehdistön edessä suhtautumisesta Euroopan talouskriisiin eräänlaisen isänmaallisuuskysymyksen. Hän totesi, että nyt voidaan olla suomalaista hyvinvointia puolustavalla, vastuuta kantavalla linjalla tai päinvastoin.
– Oma kantani on selvä. Me puolustamme suomalaista hyvinvointia ja kannamme vastuuta, hän sanoi ja sanoi, että talouskriisi tulee Suomelle kalliimmaksi kuin osallistuminen Euroopan vakauttamiseen.
– Meillä ei ole enää varaa kriisiin.
Maataloustuet pelissä
Kiviniemi totesi, että vuoden 2009 kriisistä Suomelle seurasi 13 miljardin velat ja velkaantuminen jatkuu yhä.
Kiviniemi totesi myös, että sopimukseen suostumisessa on paljon pelissä. Hän sanoi Suomen käyttäytymisen vaikuttavan esimerkiksi Itä-Suomen aluekehitysrahoihin ja Suomen maatalouspolitiikkaan.
Hän sanoi myös, että puolueet voivat kertoa kantansa ratkaisuun huippukokouksen jälkeen. Lopullisesti asian päättää Suomessa huhtikuussa valittava eduskunta.
SDP periaatteessa hyväksyy pysyvän rahaston, mutta vaatii erilaisia säätelymekanismeja kuten transaktioveroja.