Leikkaustoiminta päättynee Mäntän sairaalassa ensi syksynä. Muu erikoissairaanhoito jatkuu sairaalassa.
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin terveydenhuoltoalueen ohjausryhmässä maanantaina 21.3. tekemä esitys tulee sairaanhoitopiirin hallitus käsittelyyn huhtikuussa.
– Nykyinen Ylä-Pirkanmaan 16 600 asukkaan väestöpohja ei ole riittävä täysipainoiselle päiväkirurgiapainotteiselle leikkaustoiminnalle. Se on tuottanut sairaalalle tappiota, perustelee päätöstä sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen.
Sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen puolestaan vakuuttaa, että henkilöstön työllisyys tullaan edelleen turvaamaan, jotta alueella voidaan tuottaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon lähipalvelut.
Osa vakansseista on jätetty täyttämättä vajaan toiminnan vuoksi jo vuodesta 2010 alkaen. Sairaalassa on 18 vakinaista leikkaussaliin sijoitettua työntekijää.
Uusi laki vie ohjausmahdollisuuden
Leikkaustoiminnan päättymisen jälkeen Mäntässä aiotaan esityksen mukaan vahvistaa polikliinistä toimintaa. Leikkaustoiminnasta vapautuvissa saleissa voidaan tehdä yhä enemmän pienempiä erikoissairaanhoidon toimenpiteitä, kuten suonikohjuhoitoja, ihon ja ihonalaisten kudosten muutosten poistoa sekä rakko- ja ruoansulatuskanavan tähystyksiä.
Mäntän vuotuiset leikkaukset voidaan johtoryhmän esityksen mukaan tehdä pääosin sairaanhoitopiirin muissa sairaaloissa. Ainoastaan gynekologisten leikkausten noin 75 leikkauspäivää vaatii laajempaa jatkosuunnittelua.
Mäntän sairaala on yksi Suomen pienimmistä aluesairaaloista. Pienen oman tarjonnan kompensoimiseksi on etsitty muun muassa mahdollisuuksia ohjata uusia potilasryhmiä Taysista Mäntän sairaalaan. Tämä ei ole kuitenkaan onnistunut.
Mäntän sairaalassa on ollut pitkään puute myös leikkaavista lääkäreistä.
Mäntän tilanteen arviointiin on vaikuttanut myös terveydenhuollon valtakunnallisessa toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset. Sairaaloiden potilasvirtoja voidaan jatkossa ohjata entistä vähemmän sopimuksilla, sillä uuden terveydenhuoltolain mukaan toukokuun alusta lähtien potilaat voivat valita hoitopaikkansa vapaasti Taysin erityisvastuualueella yhteisymmärryksessä lähetteen antavan lääkärin kanssa.