Japanin Fukushiman ydinkatastrofi on nostanut jälleen ydinvoimakeskustelun pintaan myös Suomessa. Mannerlaattojen siirtyminen heijastuu meillekin, vaikka Japanin ydinvoimaloiden päästöt eivät suomalaisia välittömästi koskisikaan.
Ydinvoimaloiden turvallisuudesta on käyty kiistaa koko sen ajan, kun voimaloita on ollut käytössä. Täysin turvallista ydinvoimaa ei ole. Maanjäristysalueilla ja varsinkin mannerlaattojen liittymäkohdissa riskit ovat tietysti vielä moninkertaiset.
Ydinvoimasta tuli Japanin tapahtumien myötä yksi huhtikuun vaalien teema – halusivatpa puolueet sitä tai eivät. Japanilaisten ydinvoimaloiden onnettomuudet ovat ihmisten mielissä. Erilaiset kauhukuvat takovat monilla takaraivossa, vaikka niin viranomaiset kuin lisää ydinvoimaa haluavat poliitikot kuinka vakuuttaisivat Suomen olevan ydinvoimaloiden rakentamisessakin muita turvallisempi maa.
Kokoomuslaisen valtiovarainministeri Jyrki Kataisen huolettomuus ja kansalaisten tuntojen vähättely ihmetyttää.
Ei Japanissakaan pitänyt olla mitään ongelmia. Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että vuosien aikana joitakin turvallisuusraporttejakin on jopa ihan tietoisesti väärennetty. Tällainen nakertaa luottamusta yleisemminkin.
Ihmisten huoli on aito. Sitä ei pidä vähätellä. Tietoa janotaan ja sitä on oltava tarjolla. Vaikka Japanin tapahtumilla ei olisikaan välittömiä vaikutuksia Suomeen, niin ne kääntävät kansan enemmistön mielet ydinvoiman lisärakentamista vastaan meilläkin. Huolta lisäävät vielä monet kangertelut Olkiluodon kolmosvoimalan rakentamisessa riippumatta siitä, onko monilla ongelmilla mitään tekemistä turvallisuuden kanssa.
Kokoomuslaisen valtiovarainministeri Jyrki Kataisen huolettomuus ja kansalaisten tuntojen vähättely ihmetyttää. Kokoomusjohtaja syyttää kriitikoita ja ongelmien esiin nostajia ”haudoilla hyppimisestä”.
Tarkoittaako Katainen myös saksalaista aatetoveriaan liittokansleri Angela Merkeliä, joka on määrännyt turvallisuustarkastuksen kaikkiin Saksan atomivoimaloihin? Monessa muussakin Euroopan maassa sekä muun muassa Kiinassa aiotaan tehostaa valvontaa ja tavalla tai toisella noudattaa Saksan esimerkkiä. Meilläkö siihen ei ole tarvetta? Voiko Kataisen ja pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) mielestä Suomi todellakin olla poikkeus?