Suomalaisen yhteiskunnan rakenteet ovat jatkuvassa muutostilassa, mutta tilanne ei ole mitenkään poikkeuksellinen, jos on uskomista Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tiistaina julkistamaa selvitystä. Työpaikkoja häviää, mutta samaan aikaan uusia syntyy tilalle.
Evan selvityksen mukaan on vain luonnollista kehitystä, että yrityspuolen työpaikoista häviää vuosittain noin kymmenen prosenttia, mutta innovaatioiden ja teknologisen kehityksen myötä uusia syntyy tilalle vähintään samaa tahtia. Vain 1990-luvun lamavuodet ovat poikkeus tästä linjasta.
Evan viesti on koko kansantalouden kannalta lohdullinen, mutta sitä se ei ole välttämättä työpaikkansa menettävän tai sitä vaihtamaan joutuvan työntekijän kannalta. Myllerryksessä jotkut ammatit jopa häviävät joko heti tai vähitellen. Työttömyys ja osaaminen eivät välttämättä kohtaa. Nytkin Suomessa on noin 80 000 vapaata työpaikkaa, mutta samaan aikaan maassa on – laskentatavasta riippuen – 250 000–350 000 työtöntä.
Evan tutkijoiden mielestä vanhojen työpaikkojen suojeluun ei kannata haaskata ruutia, koska heidän mielestään ”terve tuho” johtaa uuteen kasvuun. On kuitenkin aika riskialtista käyttää termiä ”terve tuho”. Silloin katsotaan tilannetta kapeasti ainoastaan yritysten näkökulmasta, sillä niillähän ei ole työllistämisvelvoitteita vaan toiminta lähtee tuloksen tekemistä.
Murrostilanteessa uusia innovaatioita kehittelevät ja sitä kautta kasvuun pyrkivät yritykset huutavat kuitenkin yhteiskuntaa apuun. Muutostilanteissa erityisesti osaamisen lisäämiseen tarvitaan koulutusta. Mitä enemmän teknologiaa hyödynnetään niin sitä parempaa ja perusteellisempaa pitää myös koulutuksen olla. Ilman satsauksia ja veroeuroja se ei onnistu.
Helposti halutaan unohtaa, että erilaisia tukia jo nyt saavat, uuteen kurkottavat yritykset tuskin pärjäisivät ilman yhteiskunnan laajoja tukiverkkoja ja suoranaisia satsauksia.