Ensi vaiheessa ulos Sata-komiteasta, muita toimia tulossa
Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava vaativat hallitusta perumaan yksipuolisen päätöksensä eläkealaikärajan nostamisesta 63 vuodesta 65 vuoteen. Järjestöjen mukaan on palattava työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen sopivan ns. sosiaalitupon linjoilla.
Palkansaajajärjestöt jäivät maanantaina yhteisessä päätöksellä pois sosiaaliturvaa uudistavan Sata-komitean työstä. Eilen pidettiin kokous ilman palkansaajajärjestöjen edustajia.
Järjestöt muistuttavat, että Sata-komitean peruslinjapaperi allekirjoitettiin nimenomaan sillä oletuksella, että sosiaalitupo sellaisenaan sisällytetään komitean linjauksiin. Sosiaalitupo ja hallituksen linjaukset ovat ristiriidassa mm. työttömyysturvan, osa-aikaeläkkeen ja vuorotteluvapaan osalta.
Vastalause ei kuitenkaan jää tähän, vaan palkansaajakeskusjärjestöt miettivät SAK:n varapuheenjohtajan Matti Huutolan (vas.) mukaan uusia painostustoimia.
– Meiltä on lähtenyt yhteinen viesti, että hallituksen on peruttava päätöksensä ja neuvotteluja on jatkettava Sata-komiteassa sosiaalitupon mukaisella tavalla.
Huutolan mukaan järjestöt miettivät tämän viikon aikana lisätoimia, joilla hallitus saadaan perumaan päätöksensä. Julkisuudessa on pohdittu näitä keinoja jopa yleislakkoon saakka. Huutolan mukaan näitä toimia on nyt vielä turha ennakoida, mutta päätöksiä tehdään tämän viikon aikana.
”Jatko on
hallituksen käsissä”
Palkansaajakeskusjärjestöissä on luottamus Matti Vanhasen (kesk.) hallitukseen mennyt. SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen totesi maanantaina HS:ssa, että SAK ei voi luottaa hallituksen nyt missään muussakaan asiassa.
Varapuheenjohtaja Matti Huutola toteaa, että hallituksen eläkepäätös merkitsee keskeisiltä osiltaan sosiaalitupon romuttamista.
– Se romuttaa sekä tehdyn eläkeratkaisun että siitä sovittujen kustannusten kattamisen. Se romuttaa myös ikääntyvien lisäpäivärahaoikeuden ja osaeläkkeeseen sovittujen tulkintojen täsmentämiset. Myös vuorotteluvapaa on vaakalaudalla.
Huutolan mukaan asioiden jatko on hallituksen käsissä. Mikäli hallitus jatkaa väkivaltapäätöksen toteuttamisesta, palkansaajajärjestöt ryhtyvät yhteisiin vastatoimiin.
– Lähtökohtamme tässä on, että päätökset ja painostoimet tehdään ja toteutetaan palkansaajakeskusjärjestöjen yhteisellä päätöksellä.
”Palaute tukki
sähköpostit”
Hallituksen päätös eläkeiän nostamisesta on raivostunut ammattiliitot keskusjärjestöstä riippumatta. Myös palaute yksityisiltä kansalaisilta on ollut valtavaa.
– Se on ollut ennen näkemätöntä. Minun aikanani ei kertaakaan tapahtunut, että vuorokaudessa olisi sähköpostini mennyt tukkoon. Näin paljon kansalaispalautetta en ole koskaan aikaisemmin yhden asian osalta saanut, sanoo Huutola.
STTK:n ja Akavan hallitukset kokoontuvat keskiviikkona ja SAK:n työvaliokunta perjantaina. Asia on myös SAK:n ensi maanantaina kokoontuvan hallituksen kokouksen ykkösasiana.
– Tämän viikon aikana mietimme yhdessä kaikkia mahdollisia tapoja, jolla hallitus saadaan perumaan päätöksensä, vakuuttaa Matti Huutola.