Yhdysvaltain Keskilännessä sijaitseva 5,6 miljoonan asukkaan Wisconsinin osavaltio on jo kohta kolme viikkoa ollut valtakunnallisen huomion kohteena. Osavaltion pääkaupungissa Madisonissa on pidetty suurimmat mielenosoitukset sitten Vietnamin sodan ja tukimielenosoituksia on järjestetty eri puolilla maata.
Syynä ovat marraskuussa virkaansa valitun republikaanisen kuvernöörin Scott Walkerin kovat otteet, joilla hän väittää pelastavansa talouskriisin koetteleman osavaltion talouden.
Walkerin esitykset leikkaisivat rajusti erityisesti koulutusta, terveydenhoitoa ja julkisen sektorin työntekijöiden ansioita. Mutta suurimmaksi kiistaksi nousi Walkerin pyrkimys panna ammattiyhdistysliike kerta kaikkiaan polvilleen.
Ammattiliitoilla ei enää olisi neuvotteluoikeutta mistään muusta kuin palkoista.
Walkerin aloitteesta käsittelyssä on laki, jolla julkisten alojen ay-liikkeeltä vietäisiin neuvotteluoikeus kaikesta muusta paitsi palkoista. Lisäksi järjestäytyneen ay-liikkeen automaattinen tunnustaminen neuvotteluosapuoleksi lakkaisi eikä ay-jäsenmaksuja saisi enää periä palkasta.
Senaattorit ”pakenivat”
naapuriosavaltioon
Osavaltion edustajainhuone hyväksyi lakipaketin runsas viikko sitten keskellä yötä äänin.
Osavaltion senaatissa käsittely on kesken. Senaattia ei saada päätösvaltaiseksi, koska Wisconsinin 14 demokraattisenaattoria ovat ”paenneet” naapuriosavaltioon Illinoisiin. Republikaaneilla on 19 senaattoria, mutta 20 tarvittaisiin päätösvaltaisuuteen.
Tätä ennen Walker ehti uhata, että aseistetut osavaltion poliisit tuovat senaattorit väkisin kongressiin. Heidän toimivaltansa ei kuitenkaan ulotu naapuriosavaltioon. Mielenosoittajia Walker on uhannut kansalliskaartilla.
Walker on edelleen kiristänyt ruuvia uhkaamalla laajoilla julkisen alan pakkolomautuksilla, jos niskoittelevat senaattorit eivät palaa kongressiin.
Kompromisseja on enää vaikea tehdä, koska republikaanisenaattorit ovat jo lyöneet lain tekstin lukkoon. Siitä voi enää äänestää kyllä tai ei.
Toisaalta vastapuolikaan ei ole taipumassa, ja kiistan on nyt ennakoitu jatkuvan jopa kesään asti.
Protestoijien leiri
kongressitalossa
Enimmillään useiden tuhansien protestoijajoukko on yli kaksi viikkoa leiriytynyt ympärivuorokautisesti Madisonin kongressirakennukseen.
Walker uhkasi, että rakennus tyhjennetään väkisin viime viikonloppuna, mutta perääntyi sitten. Poliisit, jotka itsekin kuuluvat julkisen sektorin työntekijöihin, eivät halunneet tehtävää suorittaa.
Aiheesta enemmän perjantaina 4.3.2011 ilmestyneessä Viikkolehdessä.