Hallitus unohtanut asiantuntijat
– Eläkeasiassa on nyt hösätty suurella asiantuntemattomuudella ja pelästytetty ihmiset. Koko soppa on kaatumassa pääministerin niskaan ja oppositio on saanut tuplajättipotin.
Asian tuominen niin valmistelemattomana esille ihmetyttää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimusjohtaja Pekka Parkkista ehkä eniten Vanhasen hallituksen viime viikolla tekemässä päätöksessä nostaa eläkeikää vaiheittain kahdella vuodella 63:sta 65 vuoteen.
– Tähän saakka hallitus on toiminut niin, että se on ensin miettinyt ja päättänyt vasta sitten. Nyt näyttää siltä, että on tehty päätös, jonka perusteita ei ole mietitty juuri ollenkaan.
Parkkinen muistuttaa, että eläkeasiat on Suomessa perinteisesti valmisteltu ”erinomaisen hyvin” muun muassa Eläketurvakeskuksen laskelmien pohjalta.
– Nyt ei mistään löydy ihmistä, joka kertoisi tehneensä mitään valmistelutyötä. Julkisuudessa on näkynyt vain se, että Rukan laduilla on keksitty jotain…
Parkkinen kummeksuu, miksi hallitus ei ole kuullut asiantuntijoita, joita sillä käytössään olisi ollut.
– Kaikki eläkeasiantuntijat Kari Purosta lähtien olisivat varmasti olleet valmiita keskustelemaan pääministerin kanssa eläkeasioista, jos tämä vain olisi ottanut yhteyttä, uskoo Parkkinen.
Parkkinen muistuttaa, että käytössä olevassa eläkejärjestelmässä eläkkeelle olijoiden elinajan jatkuva kasvu otetaan huomioon elinaikakertoimella.
Elinaikakerroin oli vaihtoehto sille, että olisi tehty sitä, mitä nyt ollaan tekemässä – että myöhennetään eläkkeelle siirtymisen ikää. Nyt nämä kaksi järjestelmää ovat Parkkisen mielestä pahasti solmussa.
Elinaikakertoimen idea on siitä, että eläkkeellä olijoiden eliniän piteneminen otetaan huomioon sillä tavalla, että henkilön jäädessä vanhuuseläkkeelle määritellään eläkkeen määrä koko vanhuuden ajan riittäväksi.
– Tämän järjestelmän hyvä puoli on muun muassa siinä, että henkilö voi itse päättää, onko niin työkykyinen, että haluaa isompaa eläkettä, korostaa Pekka Parkkinen.