Kun perussuomalaiset ja kokoomus ehtivät viime viikon lopulla mukaan, niin nyt alkaa hahmottua se, mistä seuraavina vaaleja edeltävinä viikkoina puhutaan. Vaaliohjelmat kertovat, mitä eri puolueet haluavat ja kansalaiset sitten päättävät, millaiseksi he haluavat Suomea seuraavan vaalikauden aikana kehittää.
Verotus jakaa selkeästi puoluekentän. Siksi se on hyvä vaaliteema. Kokoomus esitteli lauantaina oman veromallina. Se suosii, kuten istuvan hallituksen politiikkakin, hyvätuloisia ja rokottaa ennen muuta arvonlisäverotuksen korottamisen kautta niiltä, joilla muutenkin on vähemmän rahaa käytössään. Köyhän on joka tapauksessa pakko asua, syödä, juoda ja vaatettaakin itsensä.
Perussuomalaisten ohjelmasta taas ei oikein saa tolkkua siitä, mitä puolue oikeasti haluaa. Eri vaatimukset ja tavoitteet lyövät toisiaan korville ja määrittelyt ovat sen verran epämääräisiä, että niiden pohjalta on vaikea ryhtyä laskemaan konkreettisia miinus- tai pluseuroja. Vasemmistopuolueiden tavoin perussuomalaiset eivät kuitenkaan halua korottaa arvonlisäveroa.
Hyvätuloisten asiaa ajaessaan kokoomus on joutunut ristiriitaiseen tilanteeseen, kun se samaan aikaan yrittää olla ”työväenpuolue”. Puolue julisti myös lehtikampanjassaan, ettei se aja maahan tasaveroa. Puheenjohtaja Jyrki Katainen joutuu kuitenkin myöntämään, että siihen suuntaan välillisten verojen ja erityisesti arvonlisäveron korotus kuitenkin vääjäämättä johtaa.
Kokoomuksen ilmeisenä tavoitteena onkin kasvattaa tuloeroja ”kilpailukyvyn” lisäämiseksi. Kokoomus ei kuitenkaan ole näissä verolinjauksissaan yksin, sillä koko nykyinen hallitusrintama eli myös vihreät, keskusta ja Rkp ovat kertoneet haluistaan korottaa arvonlisäveroa.