Sovittelija Jukka Ahtela jätti maanantaina toisen sovintoehdotuksen Teollisuusliiton ja UPM Plywoodin työriitaan. Teollisuusliiton puutuotesektorin sektorijohtokunta käsitteli sovintoehdotuksen, ja päätyi hylkäämään sen yksimielisesti. Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja, pääneuvottelija Katariina Stoorin mukaan palkankorotusten taso sovintoehdotuksessa oli edelleen riittämätön.
– Teollisuusliitto on solminut nyt jo lähes 80 yrityskohtaista työehtosopimusta mekaanisen metsäteollisuudelle toimialalla kuluvalla TES-kierroksella. Näissä sopimuksissa palkankorotusten taso kahdelle vuodelle on ollut vähintään seitsemän prosenttia. Sovintoehdotus oli reippaasti alle metsäteollisuuden linjan, eikä sitä siksi voitu hyväksyä.
Stoorin mukaan sovintoehdotus ei sisältänyt myöskään korotuksia vuoro- ja muihin lisiin kahtena ensimmäisenä vuotena.
Neuvotteluita työehtosopimuksen solmimiseksi on käyty keväästä 2024 alkaen. Stoorin mukaan Teollisuusliitto on toistuvasti hakenut erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, mutta kokee UPM:n vetäytyneen sovittelijan selän taakse. Stoor kertoo Teollisuusliitto jättäneen jälleen oman ratkaisuehdotuksensa UPM:lle heti sovintoehdotuksen hylkäyksen jälkeen.
– Toivomme, että UPM suhtautuu tähän ratkaisuehdotukseen rakentavasti ja työntekijät pääsevät pian palaamaan töihin asiallisin työehdoin, Stoor jatkaa.
”Miksi sovittelija katsoo voivansa tarjota valtakunnallista palkkatasoa yrityskohtaiseen sopimukseen?”
Hän kritisoi myös valtakunnansovittelijan toimiston näkemystä teollisuuden yleisestä linjasta.
– Valtakunnansovittelijan näkemys vielä viime syksynä oli, ettei valtakunnallisia sopimuksia ja yrityskohtaisia sopimuksia voi verrata keskenään, eikä yrityskohtaisilla sopimuksilla ole vaikutusta valtakunnallisten sopimusten palkkatasoon.
– Miksi sovittelija katsoo voivansa tarjota valtakunnallista palkkatasoa yrityskohtaiseen sopimukseen? Sovintoehdotukset ja sovittelijan toiminta ovat tältä osin ristiriidassa, Stoor sanoo.
Teollisuusliitto on toimittanut sovittelijan toimistolle koosteen mekaanisen metsäteollisuuden sopimusratkaisuista. Siitä käy ilmi mekaanisen metsäteollisuuden palkankorotusten taso.