Vasemmistoliiton Helsingissä torstaina järjestetty avoin työelämäseminaari keräsi paikalle kymmeniä ay-liikkeen edustajia sekä ay-taustaisia kansanedustajaehdokkaita. Seminaarissa keskusteltiin työmarkkinajärjestöjen esityksistä tulevalle hallituskaudelle ja ehdokkaiden omista näkemyksistä.
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtajia on näkynyt harvakseltaan Vasemmistoliiton tilaisuuksissa, joten työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroisen alustus herätti ansaittua mielenkiintoa.
Inkeroinen korosti työn ja suomalaisen yritystoiminnan kilpailukyvyn suhdetta. Tuotteiden on oltava laadukkaita, hinnoiltaan kilpailukykyisiä ja ne on toimittava tilaajalle ajallaan.
– Toimintavarmuudessa työrauha on aivan keskeisellä sijalla, muistutti Inkeroinen ja sanoi suomalaisen työrauhajärjestelmän olevan aikansa elänyt.
– Työrauhasta on tultava kilpailuetu. Suomessa lakoista on 80 prosenttia laittomia. Emme me halua rajoittaa lakko-oikeutta, mutta laittomat lakot on saatava järjestykseen, painotti Inkeroinen.
EK:n linja kylmää kyytiä
Seminaarin kommenttipuheenvuoroissa EK:n linjanvedot herättivät nukkuvan karhun. Helsingin maalarien puheenjohtaja Johanna Elonen sanoi Inkeroisen kertoneen suoraan mitä on tapahtumassa, jos nykyinen hallitus saa jatkaa. Se merkitsee kylmää kyytiä suomalaiselle työntekijälle.
– Kun puhutaan kilpailukyvystä, niin rakennustyömailla sitä on. Palkka voi olla kaksi ja puoli euroa tunti. Harmaan talouden torjunnassa ei olla tosissaan, siitä puhutaan vain juhlapuheissa, laukoi Elonen.
Metalliliiton työehtosihteerin Jari Myllykosken mukaan suomalaisia työpaikkoja olisi mennyt ulkomailla, vaikka energia olisi ilmaista ja suomalaisille työntekijöille ei maksettaisi lainkaan palkkaa. Hänen mukaansa laittomat työtaistelut loppuvat sillä, että työrauhasta päättäminen annetaan paikalliselle tasolle.
PAMin aluepäällikkö Niina Koivuniemen mukaan puheet suomalaisten korkeista palkankorotuksista ovat roskaa.
– Meidän palkkamme eivät nouse, koska EK:n kuri on niin kova, että edes kymmenen euron tuntipalkka ei mene läpi. Samaan aikaan puhutaan palvelualojen imagon nostamisesta. Ei se näillä prosenteilla nouse.
Koivuniemi valaisi esimerkein, että työnantajat eivät noudata tilaajavastuuta. EK voisikin laittaa väkensä kuriin. Hän muistutti, että laittomien lakkojen syynä ovat useimmiten työnantajien laittomat toimet.
Yrittäjäriski ulkoistettu
Ammattiliitto PROn edustajiston varapuheenjohtaja Kati Tyystjärvi vaati kaikille oikeutta riittävään palkkaan. Esimerkiksi vuokratyöntekijöillä on oikeus päästä työaikana koulutukseen. Hän muistutti, että vuokratyössä yrittäjäriski on ulkoistettu palkansaajalle, ilman mahdollisuutta rikastua työnsä kautta.
Lähihoitaja Aino-Kaisa Pekonen puhui kestävyysvajeesta, jonka ainoaksi ratkaisukeinoksi tarjotaan yksityistämistä. Tämä merkitsee kuntien työntekijöiden aseman jatkuvaa heikkenemistä. Tehokkuus haetaan henkilöstön selkänahasta ja työntekijöiden uupumisen seurauksena palvelut kärsivät.
Seminaarin avannut JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksosen kysyikin, että siirtääkö työnantaja työelämän muutoksessa omia riskejään työntekijälle.
Kommenttipuheenvuoron käyttivät myös pääluottamusmies Markku Saarinen PAMista, sairaanhoitaja Armi Lindell Tehystä, yliopistonlehtori Sinikka Torkkola JUKOsta ja ahtaaja Vesa Pohjola AKT:sta.
Lomat kuuluvat kaikille
Palkansaajakeskusjärjestöjen puheenvuorot vastasivat seminaarin henkeä. SAK:n varapuheenjohtajan Matti Huutolan mukaan työntekijällä pitää olla yhtäläiset oikeudet riippumatta työsuhteen muodosta.
– Kesäloma, sairausloma ja irtisanomissuoja kuuluvat myös pätkä- ja vuokratyöläisille.
Vaikka tuposta on luovuttu, niin STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen kaipasi laajaa yli hallituskausien kestävää kasvuohjelmaa, jossa työmarkkinajärjestöt ovat mukana.
Palkkaverotusta ei Kostiaisen mukana ole nyt mahdollista keventää. Kun se aika tulee, niin kevennys on keskitettävä pieni- ja keskituloisille.
Akavan edunvalvontajohtaja Minna Helle vaati pidemmällä tähtäimellä työn verotusta kevennettäväksi. Hän vaati myös perhevapaiden käyttämiseen tasa-arvoa. Miehille olisi säädettävä pakollinen perhevapaa, koska muuten he eivät sitä käytä.