Lauri Lyly haastaa Petri Vanhalan
SAK:n johtaja Lauri Lyly (sd.) ilmoittautui torstaina SAK:n puheenjohtajakisaan. Aikaisemmin ehdolle on ilmoittautunut Paperiliiton liittosihteeri Petri Vanhala (sd.). Vanhalan taakse on ilmoittautunut kymmenen sosialidemokraattista teollisuusliittojohtajaa. Lylyn mukaan häntä on pyydetty ehdokkaaksi monelta eri taholta ja hän on nyt vakavasti liikkeelle.
SAK:n puheenjohtaja on perinteisesti valittu SAK:n sosialidemokraattisen ryhmän kokouksessa, mutta Lyly toivoo, että valinta suoritettaisiin niin, että koko SAK:n valtuusto olisi siinä paikalla.
– Puheenjohtaja valitaan koko SAK:lle ja jokaisella valtuuston jäsenellä on yksi ääni. Ryhmässä suoritettu valinta ei ole enää nykyaikaa, painotti Lyly.
Pyrkiessään SAK:n puheenjohtajaksi Lyly on tehnyt valinnan keskusjärjestön ja syntyvän TEAM-liiton välillä, jonka ensimmäiseksi puheenjohtajaksi häntä oli myös kaavailtu. Lyly on toiminut TEAMin projektijohtajana oman työnsä ohella.
– TEAM on nyt toteutumassa ja sen valmistelutyön on oltava mukaan lähtevien liittojen ja niiden ihmisten harteilla, jotka rakentavat sen valmiiksi.
TEAMin on tarkoitus aloittaa toimintansa ensi vuoden alusta. Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (sd.) on ilmoittanut olevansa kiinnostunut uuden suurliiton puheenjohtajuudesta, mutta muissa liitoissa pelätään sen merkitsevän liian vahvaa asemaa metalliväelle.
”Eläkepäätös
muutetaan”
Lauri Lylyn mukaan ay-liikkeelle ja SAK:lle riittää haasteita, vaikka työnantajapuoli on ainakin toistaiseksi hylännyt keskitetyt kokonaisratkaisut.
Uudeksi haasteeksi on tällä viikolla noussut hallituksen yksipuolinen ilmoitus eläkeiän nostamisesta. Lylyn mukaan SAK ei hallituksen päätöstä hyväksy ja ryhtyy toimiin sen muuttamiseksi.
– Ay-liike mietti tässä toiminnassa kaikkia välineitä. Ensin lähdemme neuvottelutietä, mutta mitään keinoa ei voi sulkea pois, sanoo Lyly.
SAK:n valtuusto valitsee eläkkeelle siirtyvälle puheenjohtaja Lauri Ihalaiselle (sd.) seuraajan 14. toukokuuta. Uusi puheenjohtaja valitaan vuoden 2011 edustajakokoukseen saakka. Siinä valittavan puheenjohtajan kausi on viisi vuotta.
SAK:n valtuusto haastattelee puheenjohtajaehdokkaat 25. maaliskuuta. Sen jälkeen selviää, onko Lylyllä tukea julkisen sektorin ja palvelualojen liitoissa, joissa on on oltu tyytymättömiä teollisuusliittojen tapaan ilmoittaa ehdokkaastaan.
Lylyn vahvin puoli on hänen valtava ay-kokemuksensa. Hän käynyt läpi kaikki ay-liikkeen portaat luottamusmiehestä SAK:n johtajaksi. Hän toimi myös seitsemän vuotta Sähköliiton puheenjohtajana ja onnistui pitämään liiton kasassa, mikä oli aikamoinen ihme. SAK:ssa häntä puolestaan pidetään muutosturvan ja tilaajavastuun isänä.