Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK arvioi, että pääministeri Petteri Orpon oikeistohallitus on romuttamassa työntekijän työsuhdeturvaa laajemmin kuin hallitusohjelmaan on kirjattu. Tämä tapahtuu lakiesityksellä työntekijöiden irtisanomisen helpottamiseksi.
Niin sanottua potkulain mukaan työntekijän irtisanomiseksi ei enää tarvittaisi painavaa syytä, vaan pelkkä asiallinen syy riittäisi. SAK:sta kuitenkin kerroytaan, että esitystä valmistelleessa työryhmässä istuneet työnantajien edustajat saivat myös lisättyä siihen lukuisia muitakin toiveitaan.
– Hallituksen esityksestä ei löydy ainuttakaan työntekijöiden kannalta tasapainottavaa elementtiä, työryhmässä mukana ollut SAK:n juristi Katariina Sahlberg huomauttaa. Hän kirjoitti asiasta SAK:n blogiin maanantaina.
”Vaikka lakimuutokset saattavatkin lisätä rekrytointeja, ne lisäävät myös irtisanomisia.”
– Sekavuudesta ja epäselvyydestä johtuen on mahdotonta sanoa, millä tasolla irtisanomiskynnys tulee tosiasiassa jatkossa olemaan.
Sekavaa ja epämääräistä
Painavan syyn poistamisen lisäksi esitys sisältää heikennyksiä muun muassa irtisanomisiin liittyvään kokonaisarvioon, varoituksen antamisen periaatteisiin sekä työnantajan velvollisuuteen selvittää, olisiko irtisanominen vältettävissä sijoittamalla työntekijä muuhun työhön.
– Pykälä sisältää jatkossa irtisanomisperustelistan. Lista on hyvin lavea ja epämääräinen, joten sillä voidaan perustella irtisanomisia erittäin laajasti, Sahlberg kirjoittaa.
– Kaikki nämä muutokset on tehty niin, että ne huonontavat työntekijöiden työsuhdeturvaa.
Lainsäädäntöesitys on Sahlbergin mukaan kokonaisuudessaan sekava ja hämmentävä.
– Jos esitys etenee tällaisenaan lainsäädännöksi, Suomen noin 2,1 miljoona palkansaajaa tulevat elämään useita vuosia epätietoisina siitä, millä tasolla irtisanomiskynnys tulee tosiasiassa olemaan, hän sanoo.
Ei auta työllisyyttä
Orpon hallitus perustelee lakimuutosesityksiä työllistämisen esteiden purkamisella. Sahlberg korostaa, että työllistämisen esteiden purkaminen ja työllisyysasteen nosto ovat kaksi eri asiaa. Hän arvioi, että esityksen vaikutukset työllisyyteen ovat todennäköisesti olemattomat.
– Vaikka lakimuutokset saattavatkin lisätä rekrytointeja, ne lisäävät myös irtisanomisia. Hallituksen esityksessäkin on suoraan sanottu, että vaikutukset työllisyyteen sekä talouteen ovat vähäisiä, hän muistuttaa.
– Suomen velkasuhteen korjaaminen ei siis ole tämän esityksen taustalla. Työllistämisen esteiden poisto on vain kauniimpi tapa ilmaista, että hallitus jatkaa ideologista työntekijöiden kurittamista.
Esitys on nyt lausuntokierroksella. SAK on jättänyt esitystä valmistelleen työryhmän mietintöön eriävän mielipiteen yhdessä muiden palkansaajien keskusjärjestöjen STTK:n ja Akavan kanssa.