Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski alkaa kerätä nimiä lakialoitteeseensa, jonka tavoitteena on lisätä lähiopetuksen määrää ammatillisessa koulutuksessa. Taustalla on huoli hallituksen leikkausten vaikutuksista.
– Olen huolissani siitä, miten leikkaukset vaikuttavat jo valmiiksi riittämättömään lähiopetuksen määrään, Lohikoski sanoo.
Hän jätti ammatillisen koulutuksen lähiopetuksen määrästä pääministeri Petteri Orpon (kok,) oikeistohallitukselle jo viime vuonna kirjallisen kysymyksen.
”Opetus tulisi järjestää pääsääntöisesti lähiopetuksena.”
– Ministerin vastaus osoitti kuitenkin, ettei hallitus ole kartalla asiasta, joten jätän asiasta nyt myös lakialoitteen, Lohikoski sanoo.
Neljä tuntia lisää lähiopetusta
Lohikosken lakialoitteessa esitetään laintasoista sääntelyä opetuksen määrästä ammatillisessa koulutuksessa. Tällä hetkellä asiasta säädetään asetuksella. Lakialoitteen tavoitteena on nostaa opetuksen ja ohjauksen vähimmäismäärä osaamispistettä kohti 12 tunnista 16 tuntiin.
– Tämä opetus tulisi järjestää pääsääntöisesti lähiopetuksena. Kyseessä on myös toisen asteen koulutuksen yhdenvertaisuus, Lohikoski sanoo.
– Oppivelvollisten kohdalla on painotettava sitä, että lähiopetuksen riittävä määrä ei voi olla riippuvaista siitä, opiskeleeko nuori ammatillisessa koulutuksessa vai lukiokoulutuksessa.
Yhä useampi korkeakouluun
Lohikoski muistuttaa siitä, että ammatillisen koulutuksen riittävä lähiopetuksen määrä on olennaista myös siinä, että saadaan yhä useampi nuori jatkamaan korkeakoulutukseen. Tavoitteena on saada nuoresta ikäluokasta 50 prosenttia korkeakoulutetuksi.
– Tämä tavoite ei toteudu, ellemme panosta nykyistä vahvemmin ammatilliseen koulutukseen, hän arvioi.
– Riittävän lähiopetuksen määrän lisäksi on panostettava yleissivistäviin opintoihin, oppimisen tukeen ja eheisiin koulupäiviin, jotta siirtyminen korkeakoulutukseen koetaan ammatillisesta koulutuksesta mielekkääksi. Lisäksi on taattava opintojen riittävä taloudellinen tuki ilman suurta opintolainaa.