Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela arvioi pääministeri Petteri Orpon (kok) hallituksen valinnanvapauskokeilun heikentävän hoidon jatkuvuutta ja olevan askel pois päin oma lääkäri -mallista, jota hallitus on luvannut edistää.
– Näyttää siltä, että oikeistohallitus on hautaamassa oma lääkäri -mallin ja keskittyy terveysbisneksen ruokkimiseen verorahoilla, Minja Koskela toteaa.
Vasemmistoliiton puheenjohtajan mielestä hallituksen kokeilu ei edistä hoidon jatkuvuutta, koska sitä ei ole millään tavalla sidottu oma lääkäri -malliin.
– Kolmen käynnin vuosikaton myötä se voi päinvastoin heikentää hoidon jatkuvuutta paljon palveluita tarvitsevilla potilailla, Koskela sanoo.
Muun muassa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen on luonnehtinut hallituksen kokeilua “hulluksi” ja vedonnut sen jäseniin, etteivät ne lähtisi mukaan kokeiluun (Helsingin Sanomat 13.12.2024).
Lääkäriliiton mukaan mallissa ei ole minkäänlaisia takeita sille, että potilaat pääsisivät samalla lääkärille, minkä lisäksi kokeilu uhkaa kiihdyttää lääkäreiden siirtymistä julkiselta sektorilta yksityiselle.
– Oikeistohallitus on päättänyt heikentää merkittävästi hoitoonpääsyä perusterveydenhuollossa pidentämällä hoitotakuuta kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen. Samalla julkisen sektorin työvoimapulaa pahennetaan kaikin mahdollisin tavoin, Koskela sanoo.
Orpon hallitus on varannut yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksien korotuksiin jopa 500 miljoonaa euroa vaalikauden ajaksi. Koskela muistuttaa, että Kela-korvauksien korotuksilla ei tähän asti ole ollut minkäänlaista vaikutusta hoitojonoihin.
– Vasemmisto haluaa, että kaikilla suomalaisilla on oma lääkäri, jolle voi päästä viikon sisällä. Rahoituksesta merkittävä osa voidaan toteuttaa kohdentamalla epäonnistuneet Kela-korvausrahat julkisen perusterveydenhuollon rahoitukseen, Koskela sanoo.
Li Andersson varoittaa hallitusta: ”Huutavassa lääkäripulassa ei tule ohjata satoja miljoonia euroja Kela-korvauksina yksityisille terveysfirmoille” Koskela tylyttää Grahn-Laasosta: ”Kela-korvaukset voitaisiin koska tahansa kohdentaa hyvinvointialueiden rahoitukseen”