Intian Madhya Pradeshin osavaltion pääkaupungissa Bhopalissa sijaitsevassa tuholaismyrkkytehtaassa tapahtui joulukuussa 1984 onnettomuus, jossa kuoli välittömästi lähes 4 000 ihmistä ja vammautui yli 500 000. Bhopaliin jäi yli miljoona tonnia ongelmajätettä, jonka hävittäminen on yhä kesken. Viimeisin hävitysyritys johti tammikuun alussa laajoihin mielenosoituksiin Pithampurin kaupungissa, jonne jätettä oli siirretty joulukuussa.
Myrkkyjäte oli tarkoitus polttaa Ramky Enviro Industriesin jätteenpolttolaitoksessa, mutta osavaltiohallitus keskeytti polton nopeasti kiihtyneiden protestien vuoksi. Osavaltion korkein oikeus määräsi vuoden alussa osavaltiohallituksen hävittämään jätteen kuuden kuukauden kuluessa. Hallitus vastasi, että sen täytyy ensin voittaa Pithampurin ja lähialueen asukkaiden luottamus.
Hedelmättömät maat
Luottamuspulaan on syynsä. Vuonna 2015 Ramky Enviro hävitti polttamalla kymmenen tonnin koe-erän jätettä. Lähiseudun asukkaat valittivat polton aiheuttaneen haittaa niin terveydelle kuin ympäristöllekin.
– Aiemmin tällä seudulla saatiin erinomaisia satoja, mutta jätteidenpolton jälkeen maanviljelys on kärsinyt suuresti. Koko alueen vesivarat ovat saastuneet ja viljelykasvien sadot ovat kehnoja. Siksi yhteisö osoitti mieltään, kun myrkyllistä jätettä tuotiin jälleen tänne poltettavaksi, jätteenpolttolaitoksen lähellä asuva Nageshwar Chaudhary kertoo.
Chaudhary jatkaa, että viranomaiset vakuuttivat ennen koepolttoa, ettei sillä olisi haittavaikutuksia.
– Mutta nyt viljelymaista on tullut niin hedelmättömiä, että vaikka haluaisimme myydä ne, kukaan ei ole valmis ostamaan.
Viranomaiset ovat edelleen sitä mieltä, ettei ongelmajätteen polttamisesta koidu harmia. Bhopalin kaasutragedian hoitoviraston johtaja Swatantra Kumar Singh vakuuttaa ja korostaa, että jäte hävitetään ympäristöä vahingoittamattomalla tavalla. Myös Madhya Pradeshin pääministeri Mohan Yadav uskoo prosessin turvallisuuteen ja toivoo, ettei asiaa politisoitaisi.
Symbolinen ele
Bhopalissa Union Carbide -yhtiön omistamalla alueella on yhä yli miljoona tonnia myrkyllistä jätettä. Pithampuriin viime vuoden lopulla kuskattu 337 tonnia on siitä vain pieni osa. Vuoden 2015 koepolton perusteella arvioidaan, että tunnissa voidaan polttaa 90 kiloa jätettä. Niinpä pelkästään nyt Pithampuriin tuodun jätteen hävittämiseen voi kulua yli viisi kuukautta.
Bhopalin uhreille oikeutta hakevan kansainvälisen kampanjajärjestön Rachna Dhingra tuomitsee hallituksen toimet pelkkänä symbolisena eleenä, joka ei edistä oikeuden toteutumista.
Jo vuonna 2010 tutkimus osoitti, että Bhopalin maaperään oli päässyt suuria määriä haitallisia kemikaaleja. Saastunutta maata arvioitiin olevan noin 1,1 miljoonaa tonnia. Union Carbiden tehdasalueen ympäriltä löydettiin lukuisia kaatopaikkoja ja täyttömaa-alueita, joille oli vastuuttomasti kaadettu ongelmajätettä.