Kuinka monta kilometriä illan lenkillä tulikaan juostua? Missä se viime viikolla tilaamani paketti tällä hetkellä menee?
Viime ajat ovat osoittaneet erityisen selvästi, kuinka emme voi luottaa Venäjään, emme Kiinaan, emmekä Yhdysvaltoihin. Silti Euroopan yllä liitävät venäläiset ja yhdysvaltalaiset satelliitit.
Omavaraisuus, autonomia, riippumattomuus. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Joka tapauksessa Euroopan irrottautuminen riippuvuuksistaan Venäjään, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan on tällä hetkellä yksi kuumimmista puheenaiheista Euroopan unionissa. Oli kyse öljystä, somealustoista tai asejärjestelmistä, on Euroopan Unionin tehtävä toimia, jotta emme olisi niin riippuvaisia muiden suurvaltojen autoritääristen johtajien mielenoikuista.
Yksi kiinnostava näkökulma omavaraisuuteen, joka harvemmin nousee esiin, sijaitsee avaruudessa.
Nykypäivän teknologisessa ympäristössä satelliitit ovat välttämätön osa kriittistä infrastruktuuriamme. Tavallisille kansalaisille sijaintipalvelut tuovat arjen helpotusta, mutta satelliitit ovat myös keskeinen osa esimerkiksi viranomaisten toiminnassa.
On ilmiselvää, että nykypäivän turvallisuusuhat ovat huomattavasti laajempia kuin vain sotilaallinen uhka. Euroopan unionin on vahvistettava omavaraisuuttaan erityisesti teknologiassa ja kriittisessä infrastruktuurissa. Tällä hetkellä esimerkiksi Elon Muskin omistamalla SpaceX-yhtiöllä on lähes monopoliasema satelliittien suhteen.
Yksi EU:n tärkeimmistä vastauksista kyberturvallisuuden ja viestintäinfrastruktuurin haavoittuvuuksiin on satelliittihanke nimeltä IRIS². Hankkeen tavoitteena on saada avaruuteen EU:n omia satelliitteja, jotka turvaisivat eurooppalaisten viestintäverkkojen toimivuutta. Mutta kyse ei ole vain teknologisesta uudistuksesta, vaan EU:n pyrkimyksestä lisätä strategista itsenäisyyttään ja suojautua ulkoisia uhkia vastaan.
IRIS² vastaisi tarpeeseen saada tehokas, eurooppalainen ja yhtenäinen perusta esimerkiksi yhteyksien ylläpidolle kriisitilanteissa. Samalla satelliittien toiminnan salaukset olisivat omissa käsissämme ja voisimme siten olla luottavaisemmin mielin, kun esimerkiksi ulkopuolinen taho ei voisi salakuunnella viranomaisten puheluja.
Turvallisuuden lisäksi järjestelmä edistää myös poliittista tavoitetta tasapainottaa teknologista kilpailuasetelmaa. IRIS²:n toteutus on esimerkki siitä, miten EU voi itse vastata omiin tarpeisiinsa. Tämä on erityisen tärkeää aikana, jolloin ulkoiset vallat yrittävät hyödyntää EU:n riippuvuutta heidän teknologioihinsa jopa kiristyskeinona.
IRIS²-satelliittijärjestelmä on yksi askel äärimmäisen tärkeällä itsenäistymispolullamme. Kun äärioikeisto hajottaa Eurooppaa niin sisältäpäin kuin ulkoa, meidän on toimittava laajalla rintamalla vahvemman ja itsenäisemmän Euroopan turvaamiseksi.
Jussi Saramo työskentelee Euroopan parlamentissa mm. avaruusasioista vastaavan teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan (ITRE) vasemmiston koordinaattorina.