Pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtama oikeistohallitus suunnittelee ilmasto- ja luontopaneelin lakkauttamista. Jatkossa ne muodostaisivat kahden muun paneelin, kestävyyspaneelin ja biotalouden tiedepaneelin, kanssa yhden suuren paneelin.
Uusi suurpaneeli siirtyisi valtioneuvoston kanslian alaisuuteen.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä arvioi, että päätös on radikaali ja jälleen yksi osoitus hallituksen luontovihamielisestä ja tiedevastaisesta politiikasta.
”Paneelien lakkauttaminen on hallituksen synkkiä arvoja ja tavoitteita alleviivaava päätös.”
Vastaa hallituksen tavoitteita
Ilmasto- ja luontopaneeli ovat riippumattomia, lakisääteisiä asiantuntijaelimiä, joiden tarkoitus on auttaa poliitikkoja päätöksenteossa kokoamalla ja välittämällä tutkimustietoa sekä antamalla politiikkasuosituksia.
– Paneelien lakkauttaminen on hallituksen synkkiä arvoja ja tavoitteita alleviivaava päätös. Se tulee vaikeuttamaan tarkoituksenmukaisen ilmasto- ja ympäristöpolitiikan tekemistä edelleen, kun yhtenäisen analyysin ja neuvonnan saaminen ilmasto- ja luontoteemoista vaikeutuu. Mikäli tutkijoiden sanoma ei miellytä hallitusta, ei ratkaisu voi olla pyrkiä vaientamaan nämä tahot, Kivelä sanoo.
– Toki tämä on valitettavan looginen jatkumo hallituksen ilmastokriisin laiminlyövälle ja luontovihamieliselle politiikalle, Kivelä jatkaa.
Suomi jää jälkeen
Paneelien yhdistäminen vähentää paneelien asiantuntijoiden kokonaismäärää. Samalla yhden suurpaneelin luominen aiheuttaa Kivelän arvion mukaan haasteita paneelin riippumattomuudelle. Tämä todetaan uudistuksen valmistelumateriaalissa.
– Ilmasto- ja luontopaneelien lakkauttaminen itsenäisinä paneeleina on täysin vastoin kansallisten ilmasto- ja luontolakien henkeä, Kivelä sanoo.
– On käsittämätöntä, että hallitus tahtoo jättää Suomen kansainvälisestikin jälkeen ilmasto- ja ympäristöpolitiikan saralla tekemällä kriittisten tiedepaneelien työn mahdottomaksi, kun samaan aikaan maailmalla näiden paneelien merkitys korostuu.
Ilmastopaneelin tehtävistä säädettiin vuonna 2015 voimaan tulleessa ilmastolaissa. Paneelin uudistaminen edellyttäisikin ilmastolain avaamista.
Luontopaneelista säädettiin 2023 voimaan astuneessa luonnonsuojelulaissa.