”Juttu siinä luisti, naurukin eli”
Laulaja, viihdyttäjä, hanuristi ja näyttelijä Esa Pakarisen syntymästä tulee keskiviikkona 9. helmikuuta kuluneeksi 100 vuotta.
Pakarinen kuului sotien jälkeisen rillumarei-viihteen keulakuviin ja esiintyi yli 20 elokuvassa. Pakarisen monipuolinen musiikillinen tuotanto sisältää yli 200 levytettyä kappaletta, joista suuri osa hänen omia sävellyksiä ja sanoituksiaan.
Merkkipäivänä julkaistaan kattava juhlajulkaisu, joka sisältää Esa Pakarisesta ja rillumareista kertovan kirjan ja peräti kymmenen levyllistä Pakarisen musiikkia.
Pakarinen oli hiljainen mies, joka alkoi estradilla elää täysillä kolmen koomisen hahmonsa kautta.
Juhlavuoden kunniaksi lauantaina 12. helmikuuta starttaa Helsingin Kulttuuritalolta yli kuukauden kestävä Rillumarei -revyykiertue.
Lavalla musiikin, tarinoiden sekä videopätkien avulla heräävät henkiin sellaiset kansan rakastamat hahmot kuin Pekka Puupää, Impi Umpilampi ja Severi Suhonen. Haitarimusiikin ja huumorin säestyksellä muistellaan Pakarisen, Reino Helismaan ja Tapio Rautavaaran legendaarisia kiertueita.
Revyyn esiintyjäkaartiin kuuluvat muun muassa Maarit Niiniluoto ja Esa Pakarinen junior, Kuunkuiskaajista ja Värttinästä tutut Susanna Aho ja Johanna Virtanen sekä Tuure Kilpeläinen.
Muutamassa konsertissa nähdään myös vierailemassa Kai ”Kuju” Hyttinen, Pauli Hanhiniemi sekä Sakari Kuosmanen.
Kiertue aloittaa Helsingin Kulttuuritalolta 12.2 ja päättyy konserttiin Tampereen Pakkahuoneella 26. maaliskuuta.
Felix Esaias (Esa) Pakarinen (1911–1989)
Kiertävän kyläsuutarin poika syntyi Rääkkylässä savusaunaan. Hän oli hiljainen mies, joka alkoi estradilla elää täysillä kolmen koomisen hahmonsa, neiti Impi Umpilammen, kylähullun Severi Suhosen ja hyväntahtoisen pölhön Pekka Puupään hahmoissa.
Pakarinen oli syönyt kotona pettuleipää, sairastanut riisitaudin ja kadottanut hampaansa. Nöyryyttävä köyhyys eli aina saman katon alla.
14-vuotiaana hän oli sisävesilaivalla lämmittäjänä ja sitten mitä erilaisimmissa sekatyömiehen hommissa, mutta soitti samalla Joensuun työväenyhdistyksen tanssiorkesterissa vuodet 1930–39.
Sotavuosina Pakarinen vei haitarin mukaansa rintamalle ja pääsi jatkosodan aikana Päämajan viihdytysjoukkoihin. Hän oli muun muassa viihdytyskiertueilla Henry Theelin ja A. Aimon kanssa, ja soitti humoristien, taikureiden ja notkeusvoimistelijoiden taustalla.
Kun sota loppui, kaksi kertaa eronnut Pakarinen muutti työn perässä Varkauteen. Hän nai vuokraemäntänsä Elli Ahon ja samana vuonna 1947 syntyi Esa Pakarinen Junior.
1940-luvun lopulla Esa Pakarinen lähti iltamakiertueelle kahden viihdytystoiminnasta nousseen muusikon; Tapio Rautavaaran ja Reino Helismaan kanssa. Tuolloin Pakarisesta purskahtikin esiin rehevä ja värikäs koomikko fiktiivisten hahmojen muodossa.
Ensimmäiset rallinsa äänilevylle Pakarinen lauloi vuonna 1951. Hän esiintyi yhteensä 21 elokuvassa vuosina 1951–73, näistä kolmetoista oli Pekka Puupää -filmejä.
Esa Pakarinen lauloi koko uransa aikana yli 200 rallia ja iskelmää äänilevyille. Kun elokuvat ja iltamat loppuivat, Pakarinen kiersi esiintymässä harjannostajaisissa, tavarataloissa ja televisiostudioissa.
Senior tapasi haastaa Juniorille, näyttelijälle, että ”ota poika yksinäs 500 henkeä, se vaatii jotain”.