Vanhuuseläkkeen alaikärajaa nostetaan asteittain nykyisestä 63 ikävuodesta 65:een. Nosto aloitetaan vuonna 2011 ja eläkeikä nousee kahdella kuukaudella vuodessa 12 vuoden ajan.
Hallitus päätti kaksipäiväisen politiikkariihensä päätteeksi toimenpiteistä, joilla pidennetään työuria. Eläkeiän nostopäätökset tehtiin nyt ja toimenpiteistä, joilla joudutetaan opiskelijoiden siirtymistä työelämään, täsmennetään myöhemmin.
Hallitus näkee eläkepäätökset vaihtoehdoksi etuisuuksien ja tulonsiirtojen leikkauslistoille. Sellaisia hallitus ei aio laatia jatkossakaan.
Nyt käytännön eläköitymisikä on keskimäärin 59. Yleisen eläkeiän noston tukemiseksi hallitus tiukentaa varhaiseläkejärjestelmiin pääsemistä. Työttömyyseläkeputkeen, osa-aikaeläkkeisiin ja työkyvyttömyyseläkkeisiin puututaan vuonna 2013.
Erilaisiin lisä- ja ostoeläkkeiden ehtojen kiristämiseen hallitus aikoo ryhtyä niin pian kuin mahdollista. Ryhmäeläkkeiden ja yksilöllisten eläkkeiden ikärajat nostetaan nykyisistä 60:stä ja 62 vuodesta 65 vuoteen.
Hallituksen eläkeratkaisun vaikuttavat valtiontalouden tasapainoon pitkällä tähtäimellä. Niiden tueksi hallitus valmistelee toimia, jotka johtavan nopeampaan siirtymiseen koulun penkiltä työelämään. Tavoitteena on työurien pidentäminen.
Välittömät valtion ja kuntien tulopohjaa vahvistavat päätökset liittyvät verotukseen. Alkoholiveroa korotetaan 10 prosentilla ja kunnille annetaan oikeus nostaa kiinteistöveroja. Lisäksi kuntien yhteisövero-osuutta nostetaan väliaikaisesti.
Kuntatalouden kriisin torjumiseksi hallitus selvittää mahdollisuuksia nostaa kuntien valtionosuuksia.
Hallitus huutaa työmarkkinoita avuksi talouskriisin torjumiseen. Politiikkariihestä lähti työmarkkinajärjestöille viesti, että hallitus on valmis jatkossakin tuloveron kevennyksiin, jos vastineena ovat maltilliset palkankorotukset.
Samansuuntainen viesti lähti myös kuntien työmarkkinajärjestöille. Ehdoksi kuntien auttamiselle hallitus odottaa niiltä monivuotisia ja maltillisia palkkaratkaisuja.