Eduskunta äänesti eilen tiistaina sairaalaverkon muutoksista. Useiden sairaaloiden yöpäivystysten lakkauttamiseen johtava lakiesitys sai eduskunnan tuen äänin 101–96.
Viisi hallituspuolueiden kansanedustajaa äänesti lakiesitystä vastaan: kaksi kokoomuksesta ja kolme perussuomalaisista. Se ei kuitenkaan riittänyt kaatamaan lakia.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Aino-Kaisa Pekosen mielessä päällimmäisinä ovat epäusko ja pettymys.
– Kyllä minulla on ihan todella pettynyt olo, Pekonen kertoo KU:lle.
– Vaikutti ihan viime metreille asti siltä, että äänestyksestä oli tulossa tosi tiukka. Itse näiden palveluiden puolustajana toivoin viimeiseen asti, että useammalla hallituspuolueiden kansanedustajalla olisi ollut selkärankaa vastustaa tätä hallituksen erittäin huonoa ja suoraan sanottuna älytöntä esitystä, Pekonen sanoo.
Kohtuuttoman pitkiä matkoja
Aino-Kaisa Pekosen mukaan sairaalaverkon supistamisessa pahinta on se, että usealla paikkakunnalla lakkautetaan sairaaloiden yöpäivystyksiä.
– Ajattelen itse niin, että suomalaiset tunnetusti ovat melko tyytyväisiä veronmaksajia, koska he ovat luottaneet siihen, että apua ja palveluita saa silloin, kun on hätä. Nyt kuitenkin esimerkiksi Oulaskankaalla, Salossa, Iisalmella ja Varkaudessa tulee kohtuuttoman pitkiä matkoja ihmisille kulkea yöaikaan päivystykseen.
Yöaikaista osastohoitoa pystytään kuitenkin jatkamaan osassa yksiköistä, joissa yöpäivystys loppuu.
– Se saattaa tarkoittaa sitä, että lääkäri on paikalla, mutta hän ei pysty auttamaan ihmisiä, jotka ovat pikaisen avun tarpeessa. Hän voi hoitaa ainoastaan niitä potilaita, jotka ovat jo osastolla sisällä. Sen sijaan uudet potilaat joutuvat lähtemään satojen kilometrien päähän hakemaan apua, kertoo Aino-Kaisa Pekonen, joka on itse ammatiltaan lähihoitaja.
– Suomi on todella pitkien välimatkojen maa, ja varsinkin kun Itä-Suomessa tiestö on paikoin huonossa kunnossa, niin kyllähän tämä tietää aikamoista palvelutason heikennystä ihmisille, Pekonen sanoo.
”Kyllähän tämä tietää aikamoista palvelutason heikennystä ihmisille.”
Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus on kertonut hakevansa sairaalaverkon muutoksilla noin 26 miljoonan säästöjä. Kuitenkaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan asiantuntijalausunnot eivät tue näitä säästöjä, Aino-Kaisa Pekonen sanoo.
– Asiantuntijat ovat huomauttaneet, että ambulanssi- ja kelataksiralli laajenevat, ja sen lisäksi joudutaan mahdollisesti tekemään investointeja jo olemassa oleviin sairaaloihin. Kaikki apua tarvitsevat ihmiset eivät mahdu olemassa oleviin yksiköihin, Pekonen toteaa.
Hallitus on myös perustellut päätöstään hoitajapulalla. Sekään ei ole aivan yksiselitteistä, että hoitajapula helpottaisi tämän päätöksen myötä.
– Kovinkaan moni hoitaja tuskin on halukas matkustamaan yli sadan kilometrin työmatkaa toiselle paikkakunnalle päivystystoiminnan työpaikkojen perässä.
Kaljavero vai yöpäivystykset?
Hallituksen politiikassa kysymys on myös isosta arvovalinnasta.
– Itse olen verrannut tätä kaljaveron kevennykseen. Siinä valtio menettää verotuloja noin 25 miljoonaa euroa, eli se olisi plus-miinus nolla tämän sairaalaverkkoesityksen kanssa, Aino-Kaisa Pekonen huomauttaa.
Toissapäivänä eduskunnassa esitettiin myös, että yöpäivystyksen säilymisen olisi voinut kattaa eduskunnan ”joululahjarahoilla”, jotka olivat tänä vuonna noin 50 miljoonaa euroa. Tätä kuitenkin syytettiin populistiseksi.
Lisäksi asiasta vastaava sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps) on ollut poukkoileva siitä, mitä yöpäivystyksiä oltiin säilyttämässä ja mitä lakkauttamassa.
Vielä viime viikon perjantaina ministeri Juuson mukaan erityisesti Oulaskankaan sairaalan tilannetta tarkasteltaisiin vielä uudestaan sen jälkeen, kun eduskunta on hyväksynyt sairaalaverkkoesityksen. Juuso ehti kuitenkin pyörtää puheitaan sen jälkeen, kun hallituskumppanit linjasivat, että alkuperäinen esitys pysyy.
– Ministeri Juusolla on selvästi ollut jonkinlaista omaa tahtotilaa puolustaa näitä palveluita. Hänellä ei kuitenkaan ole ollut tarpeeksi voimaa pitää oman sektorinsa puolia hallituksen sisällä, Aino-Kaisa Pekonen arvioi.
Arvovalintoja ja empatian puutetta
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja kertoo olevansa hyvin hämmästynyt siitä, miten kylmäkiskoisesti ja vailla empatiaa hallitus toteuttaa politiikkaansa.
– Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) on eduskunnassa toistuvasti puhunut valtion heikosta taloustilanteesta. Ei kenelläkään ole siitä epäselvyyttä. Valtiovarainministeri on kuitenkin suhtautunut ylimielisesti opposition ehdotuksiin, ja hän pitää jatkuvasti epärealistisina oppositiosta tehtyjä esityksiä talouspolitiikkaan tai soten heikennyksiin. Hän sanoo, ettei ole vaihtoehtoja, Pekonen sanoo.
”Hallituksen leikkaukset osuvat kaikista heikoimmassa asemassa oleviin.”
Vaihtoehtoja kuitenkin on, ja niitä esitetään.
– Hallituksen leikkaukset osuvat kaikista heikoimmassa asemassa oleviin. Toisaalta hyväosaiset jopa hyötyvät hallituksen päätöksistä. Nämä ovat kaikki arvovalintoja, mutta niissä näkyy myös empatian puute, Aino-Kaisa Pekonen sanoo.