SDP:n entinen ministeri ja kansanedustaja Erkki Tuomioja arvioi, että nyt ollaan varautumassa jopa ydinaseiden käyttämiseen. Tuomioja puhui asiasta Sadankomitean itsenäisyyspäivän matineassa Helsingin Paasitornissa.
– Maailmassa on meneillään useita tuhoisia konflikteja ja sotia. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan kiihtyy ja Israel jatkaa kansanmurhaksi jo kutsuttua palestiinalaisten moukarointia, hän totesi.
– Sen sijaan, että maailma ponnistelisi näiden lopettamiseksi, ollaan kaikkialla ennemmin varautumassa vielä suurempaan, mahdollisesti myös ydinaseiden käytävään sotaan. Tämä militarisoimista tarkoittava sotaan valmistautuminen näkyy myös selvästi Suomessa.
”Kilpailun pelko ja viholliskuvat vahvistavat kaikissa maissa toisiaan.”
Sodan estämisessä oltava aktiivinen
Tuomioja totesi, että Suomessakin on jouduttu varautumaan sodan mahdollisuuteen. Hän piti vielä tärkeämpänä aktiivisia pyrkimyksiä sodan estämiseksi.
– Se on sotaretoriikassa vellovan nyky-Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan työpakista heitetty täysin syrjään, hän sanoi.
– Sen sijaan, että pyrittäisiin vahvistamaan erityisesti pienten maiden turvallisuudelle tärkeätä oikeudellisesti sitovaa kansainvälistä sopimusjärjestelmää, ollaan meilläkin valmiita irtaantumaan sen tärkeistä saavutuksista kuten Ottawan miinasopimuksesta.
Hän huomautti lisäksi, että armeijalle ja asehankintoihin ollaan valmiita työntämään enemmän rahaa kuin kenraalit edes itse keksivät pyytää.
– Sen sijaan että yritettäisiin rakentaa ja ylläpitää ainakin rajat ylittäviä yhteyksiä, keskitytään kaikkialla maailmassa tiukempien rajakontrollien pystyttämiseen, koskien niin ihmisten, tavaroiden, palvelusten kuin jopa ajatusten liikkuvuutta.
Keskinäisestä riippuvuudesta ei voi irrottautua
Tuomioja uskoo lähes kaikkia toimia yhdistävän rajojen tiukempi valvonta ja ei-toivotuiksi nimitettyjen ihmisryhmien muuttovirtojen pysäyttäminen.
– Tähän käytetään niin lainsäädäntöä, aseistettuja rajavartijoita kuin konkreettista fyysisten rajaesteiden pysäyttämistä.
Hän muistutti siitä, että keskinäisestä riippuvuudesta ei nykymaailmassa kukaan kuitenkaan voi irrottautua.
– Oma maa ensin -ajattelu ryyditettynä nationalistisella ”rajat kiinni” uholla ei tuo sen enempää parempaa turvallisuutta kuin lisää hyvinvointia, hän painottui.
Tuomioja sanoi kyseessä olevan noidankehä.
– Kilpailun pelko ja viholliskuvat vahvistavat kaikissa maissa toisiaan. Sen pysäyttämiseksi tarvitaan sekä kansalaisyhteiskuntaa että monenkeskisestä sääntöpohjaisesta kansainvälisestä yhteistyöstä kiinnipitäviä hallituksia. Pohjoismaiden tulisi olla tässä kärjessä. Valitettavasti vain Norjan hallituksella näyttää enää olevan siihen halua ja kykyä.