Maapallon kryosfääri eli lumet ja jäät ovat vakavassa hätätilassa, joka jatkuessaan johtaa valtaviin aineellisiin ja inhimillisiin menetyksiin. Puolensataa johtavaa kryosfääritutkijaa julkaisi Bakun ilmastokokouksessa huolestuneen raportin maailman jäätilanteesta Lost Ice, Global Damage (Menetetty jää, globaali vahinko).
Tutkijat korostavat, että nykyisentasoisten päästöjen jatkuessa kustannukset ja vahingot tulevat olemaan äärimmäisiä. Tällä vuosisadalla monilla alueilla merenpinnan nousu tai vesiresurssin katoaminen ylittää ihmisen sopeutumiskyvyn. Ilmastonmuutoksen vaikutusten lieventäminen myös muuttuu entistä vaikeammaksi ja kalliimmaksi ikiroudan sulamisen ja merijään vähenemisen myötä.
Raportissa todetaan, että tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että Grönlannin ja Antarktiksen mannerjäätiköiden sulaminen saattaa hidastaa tärkeitä merivirtoja. Jos niin tapahtuu, Pohjois-Eurooppa viilenee huomattavasti ja Yhdysvaltain itärannikolla merenpinta nousee voimakkaasti.
Kryosfääritutkijat painottavat, että tarvitaan nopeita ja tehokkaita toimia päästöjen vähentämiseksi, jotta pahimmilta seurauksilta vältytään. Muuten hinta tulee olemaan astronominen niin haavoittuville kansakunnille kuin suurpäästäjillekin.
”Näemme kryosfäärissä jyrkkiä muutoksia. Vuoristoseudut ja jokien alajuoksujen alueet kaikkialla kärsivät tulvista ja maanvyöryistä, ja toisaalta rajusta kuivuudesta. Kaikki tämä puhuu välittömien ilmastotoimien puolesta. Kryosfääri ei odota, se täytyy saada globaalin ilmastoagendan kärkeen”, jäätikkötutkija Regine Hock vaatii.
”Me emme puhu kaukaisesta tulevaisuudesta. Miljoonat ihmiset kokevat jo nyt kryosfäärin katoamisen seurauksia, ja vaikutukset kasvavat herkeämättä niin kauan, kun maailman johtajat viivyttävät toimiin ryhtymistä”, raportin kirjoittajiin lukeutuva tohtori James Kirkham sanoo.