Välimeren etelärannikolla kuohuu. Diktatuurit natisevat liitoksissaan. Tunisiassa kansalaisten demokratialiike suisti maan diktaattorin vallasta. Demokratia-aalto etenee nyt samaan tapaan kuin tapahtui Euroopassa Berliinin muurin murtumisen jälkeen parikymmentä vuotta sitten.
Egyptissä vihainen ja kyllästynyt kansa on kaduilla, mutta presidentti Hosni Mubarak ei aio suosiolla luopua vallasta. Kapinoivalle kansalle ei riitä hänen lupauksensa olla asettumatta enää uudelleen ehdolle syksyn presidentinvaaleissa.
Demokratialiikkeen mielestä Mubarakin on väistyttävä heti eikä viidestoista päivä. Rauhallisesti esiintyneessä demokratialiikkeessä yhtenä kantavana voimana on ollut maan ammattiyhdistysliike. Kaduille lähteneet kansalaiset haluavat täydellistä muutosta maan korruptoituneeseen politiikkaan.
Mubarakin on väistyttävä heti eikä viidestoista päivä.
Egyptin strateginen asema Lähi-idässä tekee liikehdinnästä erityisen kiinnostavan. Presidentti Mubarakin johtama Egypti on Israelin ohella ollut demokratian esitaistelijana itseään pitävän Yhdysvaltojen erityisessä suojeluksessa. Mitä Yhdysvallat tekee nyt? Haluaako se kuunnella toista liittolaistaan Israelia, joka pitää Mubarakia itselleen pienempänä pahana?
Egyptin kansa haluaa tosissaan kaataa presidentin. Miten pitkälle Yhdysvallat on tässä tilanteessa valmis puolustamaan valtaapitävien etua? Painavatko vaakakupissa enemmän Yhdysvaltojen omat taloudelliset ja kansainvälispoliittiset suhteet kuin egyptiläisten etu?
Nyt Yhdysvalloilla on tilaisuus näyttää oma demokraattisuutensa. Se voi halutessaan painostaa Mubarakin astumaan syrjään niin, että se tapahtuu ilman väkivaltaa ja verenvuodatusta. Konfliktin kärjistymisestähän näissä tilanteissa kärsivät aina ensimmäisenä ja eniten tavalliset kansalaiset.
Tilanne on niin räjähdysherkkä, että paljon riippuu siitä, millaiset ohjeet maan armeija saa. Ainakaan yksimielisesti armeija ei liene halukas nostamaan aseitaan kohti aseettomina mieltään osoittavia maanmiehiään.
Nyt on ylipäätään vaikuttamisen paikka. Tähän hetkeen on myös Suomen päättäjien tartuttava kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla. Jos muut eivät sitä tee, niin Suomen on otettava Egyptin tilanne esille perjantaina Eurooppa-neuvoston kokouksessa, johon osallistuu myös pääministeri Mari Kiviniemi.
Mubarakin aika on ohi. Egyptiläiset ansaitsevat vapaat vaalit. Demokratialle ja rauhalle on nyt annettava mahdollisuus.