Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo kritisoi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) päätöstä lopettaa Suomen ja Somalian kahdenvälisen kehitysyhteistyön maaohjelma. Päätöksen taustalla on hallitusohjelman linjaus, jonka mukaan Suomen kehitysyhteistyön ehto on, että kohdemaat ottavat vastaan kansalaisiaan, kun heitä halutaan palauttaa. Honkasalo pitää linjausta ongelmallisena.
Ulkoministeriö ilmoitti päätöksestä keskiviikkona.
– Keskeyttäminen tarkoittaa, että uusia maaohjelmaa koskevia rahoituspäätöksiä ei tehdä, ennen kuin takaisinottoyhteistyössä Somalian kanssa on tapahtunut konkreettista edistystä, Tavio kertoi tiedotustilaisuudessa.
”Kehitysyhteistyön sitominen palautuksiin on ristiriidassa suhteessa Suomea sitovaan ehdottomaan palautuskieltoon.”
Honkasalon mielestä päätös edustaa rasistista politiikkaa.
– Ministeri Tavion päätös on jälleen kerran osoitus Orpon hallituksen tasa-arvovihamielistä politiikasta. Kokoomus ja RKP antavat siunauksensa perussuomalaisten rasistiselle politiikalle, josta tällä kertaa kärsivät naiset ja tytöt, Honkasalo sanoo.
Pitkä yhteistyö
Somalia on ollut Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaa 1980-luvulta lähtien ja Suomi on tehnyt pitkäjänteisesti kehitysyhteistyötä Somaliassa. Vuosina 2021-2024 Somalian maaohjelman painopisteitä ovat olleet muun muassa naisten ja tyttöjen lisääntymisterveys ja -oikeudet.
– Monet kehitysyhteistyön asiantuntijat pitävät kehitysyhteistyön ehdollistamista ongelmallisena, sillä siitä kärsivät juuri sellaiset väestöryhmät, joilla on vain vähän vaikutusmahdollisuuksia maansa poliittisiin päätöksiin ja konflikteihin, Honkasalo sanoo.
– Lisäksi kehitysyhteistyön sitominen palautuksiin on ristiriidassa suhteessa Suomea sitovaan ehdottomaan palautuskieltoon. Ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu, Honkasalo painottaa.
Satoja tuhansia hyötyjiä
Maaohjelman tarkoituksena on ollut myös vahvistaa Suomessa asuvaa somalialaisperäistä yhteisöä ja kehittää aktiivisesti sen kauppasuhteita ja mukanaoloa kehitysyhteistyöhankkeissa.
Honkasalo toteaa, että Suomen kehitysyhteistyö Somaliassa on ollut menestyksekästä. Ulkoministeriön omien arvioiden mukaan 2023 aikana 410 000 tyttöä ja naista hyötyi Suomen avulla tuotetuista seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluista.
Hän toteaa myös, että Somalia on yksi maailman hauraimpia maita, sillä noin 70 prosenttia maan väestöstä elää köyhyydessä.
– On epäeettistä rangaista kehitysmaiden hauraimmassa asemassa olevia ihmisiä, muun muassa naisia ja tyttöjä siitä, ettei Orpon hallitus onnistu maahanmuuttovihamielisissä tavoitteissaan, Honkasalo sanoo.