Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela pitää YK:n Kolumbian luontokokouksen lopputulosta pettymyksenä. Kokous päättyi lauantaina.
– On ilman muuta epäonnistuminen, että kokouksessa ei saatu sovittua luontokadon torjunnan mittareista eikä kehittyville maille kohdistuvasta luontotyön rahoituksesta. Kokouksen piti olla konkreettista jatkoa Kunming-Montrealin kokoukselle, mutta nyt konkretia jää puuttumaan, Koskela sanoo.
”Kyvyttömyyttä”
”Esimerkiksi hallituksen metsiensuojelukriteerit ovat järkyttävän löysät.”
Koskelan mukaan on hyvä, että kokouksessa saatiin sovittua lääkeyhtiöiden korvauksista maille, joista geenitietoja otetaan niiden luonnon monimuotoisuuden vuoksi, sekä alkuperäiskansojen pysyvästä edustuksesta tulevissa kokouksissa. Kokonaisuus ei kuitenkaan ole Koskelan mielestä riittävän painava suhteessa luontokadon hoitamisen kiireellisyyteen.
Koskela suomii myös Suomen hallitusta luontopolitiikan ponnettomuudesta ja kyvyttömyydestä edistää tärkeitä toimia.
– Suomi osallistui Kolumbian kokoukseen ilman maakohtaista toimenpidesuunnitelmaa, jollaista edellytettiin kaikilta mailta, hän muistuttaa.
– Syy toimenpidesuunnitelman uupumiseen oli se, että kansallinen biodiversiteettistrategia on edelleen kesken. Tämä kielii hallituksen poliittisista prioriteeteista, joissa luonto- ja ilmastopolitiikka laahaavat aivan liian kaukana.
Koskela muistuttaa, että tämä ei ole ainoa luontopoliittinen asia, jossa hallitus on epäonnistunut.
– Esimerkiksi hallituksen metsien suojelukriteerit ovat järkyttävän löysät. Ne eivät myöskään ole linjassa EU:n biodiversiteettistrategian kanssa, hän toteaa.
– Jos oma biodiversiteettistrategia on myöhässä, niin vähintä mitä voisi tehdä olisi toimia EU:n biodiversiteettistrategian mukaisesti. Siihenkään hallitus ei kykene.
Ympäristöjärjestöt pettyneitä
Myös myös useat ympäristöjärjestöt ovat ilmaisseet pettymyksensä kokouksen tulosten suhteen.
– Kokouksen päätavoitteista, eli luontokadon torjunnan mittareista ja luontotyön rahoituksesta kehittyvissä maissa, ei päästy sopuun. Merkittävää kokouksessa oli päätös siitä, että alkuperäiskansoille luodaan pysyvä edustus tuleviin kokouksiin, WWF kommentoi tuoreeltaan.
– Useamman maan poistuminen viime hetkellä kesken kokouksen ja rahoituspäätösten vaillinaiseksi jääminen ovat kuitenkin valtava pettymys, Greenpeace totesi.
Jopa Koskelan kritisoima Suomen ympäristöminsiteriö arvioi, että Iso osa tärkeistä kysymyksistä jäi kokonaan ratkaisematta.