Lumien sulaminen tulee entisestään lisäämään rautateiden ongelmia. Routavauriot aiheuttavat junien myöhästymisiä vielä enemmän kuin tänä talvena on koettu.
Veturimiesten liiton puheenjohtaja Risto Elonen ennakoi ennennäkemätöntä routakevättä. Radat ovat huonossa kunnossa, koska ratojen kunnossapidosta ei ole pidetty huolta. Elosen arvion mukaan routarajoituksia on edessä ainakin 1 000 kilometrin matkalla, mikä merkitsee muun muassa junien jatkuvaa myöhästymistä.
– Tämä talvena on uutena ilmiönä se, että junat juuttuvat ratapihoilla lumeen. Kunnossapito on mysteeri. Kun töitä on kilpailutettu, niin ei ole huomioitu, että voittajalla on edellytyksiä hoitaa hommansa.
Jatkuvat myöhästelyt eivät ole helppoja asiakkaille, eivätkä myöskään rautatieläisille.
– Veturinkuljettaja ei töihin tullessaan tiedä, koska hän pääsee kotiin. Jatkuvassa poikkeustilanteessa oleminen kuormittaa ihmistä. Ei kukaan tässä lähde töihin tullessaan ihmisiä kiusaamaan, lisää Elonen.
Kunnossapitäjiä lomautetaan
Rautatieläisten järjestöt ihmettelevät viranomaisten toimia. Ongelmista syytetään aina jotain toista, vaikka pitäisi keskittyä asioitten korjaamiseen.
– Kukaan ei kiistä korjauksen tarpeellisuutta, mutta samaan aikaan meidän ratamäärärahamme ovat historiallisen pienet, sanoo Rautatieläisten liiton puheenjohtaja Vesa Mauriala.
Kaiken huipuksi nyt lomautetaan 400 ratojen kunnossapitäjää, koska ratamäärärahat eivät riitä.
Maurialan mukaan rataverkon pitäminen edes nykytasolla vaatisi sata miljoonaa euroa vuodessa lisää. Tähän ei sisälly edes ratojen korjauksia.
Elonen muistuttaa Helsingin ratapihan tilanteesta. Asetinlaitteiston uusimisesta pitäisi päättää heti, koska sen maastoon saaminen vie 10 vuotta. Nykyinen järjestelmä ei kestä nykyisiä liikennemääriä.
Pitkän tähtäimen ohjelma
Rautatieläisjärjestöt esittävät koko rataverkoston käsittävää pitkän tähtäimen ohjelmaa, joka sitoisi useampia hallituksia.
Rautatiet pitäisi saada myös pois kehysmenettelyn piiristä.
– Uusinvestoinnit ja kunnostus asetetaan nyt vastakkain, kuten Pohjanmaan radan yhteydessä tapahtui, sanoo Mauriala.
Rautatieläisjärjestöt muistuttavat, että raideliikenne on tulevaisuuden liikennemuoto. Se on välttämätön talouskasvun turvaamiseksi ja lisäksi se on ympäristön kannalta järkevin kuljetusmuoto. Seuraavan hallituksen tulisikin ottaa raideliikenteen haasteet vakavasti ja turvata raideliikenteelle riittävät resurssit.