Aurinko oli jo laskemassa mailleen, kun Sudanin kapinalliset RSF-joukot hyökkäsivät Wad al-Nuran kylään tulittaen silmittömästi joka puolelle. Kapinalliset etenivät talosta taloon ja käskivät kylän naisia luovuttamaan kultakorunsa ja muut säästönsä. Ainakin sata miestä surmattiin, ja kyläläisten autot ja viljavarastot ryöstettiin.
Ennen hyökkäystä kapinalliset olivat piirittäneet kylän ja ampuneet kranaatteja usean tunnin ajan.
Kuolleet haudattiin kylän jalkapallokentälle.
Arabiemiraatit ei ole ainoa ulkopuolinen toimija Sudanin sisällissodassa.
RSF-joukot hallitsevat nyt yli 1 500 kilometrin levyistä aluetta koko Sudanin poikki Tšadin rajalta maan pääkaupunkiin Khartumiin. Wad al-Nura on kapinallisten viimeisimpiä valtauksia. Kylä sijaitsee viljavalla alueella Sinisen Niilin kupeessa parin tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista.
Kapinalliset ovat onnistuneet valtaamaan näin suuren alueen, sillä armeijan maajoukot ovat usein vetäytyneet ilman taisteluja. Ilmavoimien hävittäjät ovat jälkeenpäin pommittaneet RSF:n tukikohtia ja siinä sivussa kokonaisia kyliä ja kaupunkeja.
RSF-joukot koostuvat Darfurin maakunnan pelätyistä janjawid-sotureista. Janjawidejä syytetään raiskauksista ja kansanmurhasta Darfurissa 2000-luvun alussa käydyssä sodassa.
Parhaillaan meneillään olevassa sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä ja kahdeksan miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan, osa heistä naapurimaihin Tšadiin ja Etelä-Sudaniin.
Sudanin sisällissota käynnistyi viime vuoden huhtikuussa, kun RSF:n joukot valtasivat armeijan tukikohtia ja Sudanin tv-yhtiön päämajan. Tarkoituksena oli vangita tai surmata armeijan komentaja Abdel Fattah al-Burhan.
RSF-joukot olivat tätä ennen asevoimien rinnalla toimiva erikoisyksikkö. Nimilyhenne tulee sanoista Rapid Support Forces eli Nopean tuen joukot. RSF:n komentaja Mohamed Hamdan Dagalo, lempinimeltään Hemeti, johti yhdessä kenraali Burhanin kanssa Sudanin sotilasjunttaa, joka kaappasi vallan vuonna 2021.
Sotilasvaltaa edelsi kahden vuoden jakso, jolloin Sudanin oli määrä siirtyä siviilivaltaan vuonna 2019 alkaneen kansannousun päätteeksi. Kansannousun ansiosta Sudania 30 vuotta hallinnut diktaattori Omar al-Bashir ajettiin vallasta ja maahan perustettiin oppositioryhmien ja sotilaiden väliaikainen yhteishallinto.
Siviilivaltaan siirtymisestä ei ole ollut enää puhetta sen jälkeen, kun sotilasjohtajien välinen konflikti muuttui täysimittaiseksi sodaksi.
Sudanin kapinalliset RSF-joukot sotivat pitkälti Arabiemiraattien tuella. RSF:n palkkasoturit ovat aiemmin taistelleet Arabiemiraattien joukoissa Libyan ja Jemenin sisällissodissa.
RSF on saanut emiraateilta rynnäkkökiväärejä, ammuksia, olalta laukaistavia ilmatorjuntaohjuksia, kenttätykkejä, raketinheittimiä ja drooneja.
Aluksi asetoimitukset hoidettiin Libyan kautta sotajohtaja Khalifa Haftarin ja venäläisten Wagnerin joukkojen avustuksella.
Sen jälkeen kun Abu Dhabin emiiri ja Arabiemiraattien presidentti Mohammed bin Zayed al Nahyan myönsi Tšadin hallitukselle puolentoista miljardin dollarin lainan, asekuljetuksia varten rakennettiin uusi tukikohta Tšadin aavikkoseudulle lähelle Sudanin vastaista rajaa.
Arabiemiraatit väittää käynnistäneensä humanitaarisen operaation, mutta satelliittikuvat paljastivat, että uuden kenttäsairaalan vieressä olikin sotilastukikohta.
Yhteistyössä Wagnerin kanssa RSF:n joukoille toimitettiin lisää aseita Ugandan ja Keski-Afrikan tasavallan kautta.
Mitä Arabiemiraatit oikein tavoittelee tukemalla julmaa sudanilaista kapinaliikettä? Ilmeisesti ainakin taloudellisia etuja ja poliittista vaikutusvaltaa Sahelin alueella ja Itä-Afrikassa.
Abu Dhabi on investoinut kuusi miljardia dollaria uuden sataman rakentamiseen Sudanin Punaisenmeren rannikolle. Emiraattien hallitsijat ovat myös ostaneet Sudanista maata maanviljelyä ja karjantuotantoa varten. Emiraatit joutuu tuomaan ulkomailta lähes kaiken ruokansa. Sudan taas on Afrikan ja Lähi-idän alueen suurin maataloustuottaja viljelymaan pinta-alan mukaan laskettuna.
Viime kädessä Arabiemiraatit haluaa estää Sudanin siirtymisen siviilivaltaan ja paikallisten islamistien mahdollisen valtaantulon. Muslimiveljeskuntaa kannattavat islamistit uskovat poliittiseen islamiin ja vastustavat Persianlahden maiden itsevaltaisia monarkioita.
Emiraatteja kiinnostaa myös kulta, jota louhitaan RSF:n valtaamilla alueilla Darfurissa. Kulta on Sudanin tärkein yksittäinen vientituote, ja suurin osa siitä viedään Dubain kultamarkkinoille. RSF:n liiketoiminnoista vastaa sotakomentaja Hemetin Dubaissa asuva veli.
Arabiemiraatit ei ole ainoa ulkopuolinen toimija Sudanin sisällissodassa.
Sudanin asevoimat ovat saaneet drooneja Iranista ja rahaa Saudi-Arabiasta. Qatar on toimittanut Sudanin ilmavoimille hävittäjiä Kiinasta, ja Egyptin ilmavoimat ovat osallistuneet RSF:n tukikohtien pommituksiin.
Viimeisten tietojen mukaan myös Venäjä on tarjonnut Sudanille sotilasapua ja toimittanut asevoimille dieseliä. Venäjä on sopinut Sudanin sotilasjuntan kanssa laivastotukikohdan rakentamisesta Punaisellemerelle, mutta suunnitelmat pantiin jäihin, kun Sudan ajautui sotaan.
Samaan aikaan myös Ukrainalla on erikoisjoukkoja Sudanin pääkaupungissa Khartumissa. Ukrainalaiset ovat tehneet drooni-iskuja RSF:n ajoneuvoihin ja taistelleet Wagnerin venäläisjoukkoja vastaan, raportoivat CNN ja ukrainalaismedia Kyiv Post.