Mikä politiikan asia on viikon tärkein ja miksi, vasemmistoliiton helsinkiläinen kansanedustaja Veronika Honkasalo?
– Tällä viikolla eduskunnassa on äänestetty elinkeino- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) ja koko hallituksen luottamuksesta liittyen Tavion tasa-arvonvastaiseen toimintaan ja epäyhtenäiseen ulkopoliittiseen linjaan.
– Tällä viikolla eduskunnassa aloitettiin myös hallituksen vientivetoisen mallin käsitteleminen. Kyse on niin sanotusta hallituksen palkkakuoppamallista, jolla naisvaltaisten alojen palkkakuoppa sementoidaan lain tasolla.
”Orpon tuhoisa hallitus laittaa umpi-ideologisen talouspolitiikkansa maksajiksi matalapalkkaiset naisvaltaiset alat ja sen työntekijät.”
– Vientimalli asettaisi käytännössä vientialojen palkankorotukset katoksi, joita muilla aloilla ei saisi enää ylittää. Vientivetoinen malli on jatkumoa Orpon hallituksen naisvihamieliselle ja työntekijämiehiselle politiikalle.
Miten vasemmistoliitto on toiminut sen suhteen?
– Vasemmistoliitto on vastustanut vimmatusti eduskunnassa jokaista Orpon hallituksen työelämäheikennystä ja pienituloisiin kohdistuvia leikkauksia.
– Vientimallin vastustaminen on tärkeää myös siitä syystä, että tämä estäisi jatkossa esimerkiksi sote- ja kunta-alalle sovitun palkkaohjelman kaltaiset toimet, joilla edistetään palkkatasa-arvoa ja vastataan erityisesti sote-alan ja varhaiskasvatuksen rajuun työvoimapulaan.
– On kerta kaikkiaan epäoikeudenmukaista, että Orpon tuhoisa hallitus laittaa umpi-ideologisen talouspolitiikkansa maksajiksi matalapalkkaiset naisvaltaiset alat ja sen työntekijät.
Miten se on näkynyt omassa työssäsi?
– Olen osallistunut vientimallin lähetekeskusteluun ja jakanut asiasta ulostuloja sosiaalisessa mediassa. Pidin myös ryhmämme puheen Orpon hallituksen uuskolonialistisesta kehityspolitiikasta ja kritisoin ministeri Tavion päätöstä olla lähtemättä mukaan Ukrainan tasa-arvoliittoumaan.
– Tämän lisäksi olen tehnyt useita ulostuloja hallituksen aikeista mahdollistaa lailla se, että kunnat voisivat ulkoistaa 49,9-prosenttisesti oman vesihuoltonsa. Tämä on täysin eduskunnan tahdon vastaista, sillä vielä muutama vuosi sitten koko eduskunta asettui tukemaan vasemmistolaisten alullepanemaa Vesi on meidän -kansalaisaloitetta, joka halusi kieltää veden yksityistämisen kokonaan.
Mikä asia on jäänyt tiedotusvälineiltä huomaamatta?
– Olisin toivonut kattavampaa ja kriittisempää keskustelua siitä, kuinka Israel käy nyt hyökkäyssotaa kolmella eri suunnalla, ja riskeeraa täten koko Lähi-idän rauhan ja suursota on lähellä.
– Tämän kaiken varjoon on myös jäänyt palestiinalaisten suunnaton kärsimys Gazassa ja muilla miehitetyillä alueilla. Se, että Israelin annetaan jatkaa siviilien tappamista nyt myös Libanonin puolella on länsimaiden vastuulla.
Mikä on tämän viikon kulttuurielämyksesi?
– Luen parhaillaan Hanna Kuuselan kirjaa Syytös (Vastapaino 2024), joka on omakohtainen kertomus Tampereen yliopiston epädemokraattisesta ja kafkamaisesta yliopistouudistuksesta, jossa elinkeinoelämälle annettiin valta ohi yliopistolaisten.
– Mutta kirja on aivan älyttömän tärkeä demokratian ja sivistyksen puolustuspuheenvuoro yleisemminkin ja todella vetävästi ja hauskasti kirjoitettu.
Kansan Uutiset julkaisee sarjaa, jossa vasemmistoliiton kansanedustajat vuorotellen kertovat politiikan viikosta.