Euroopan komissio on esittänyt minkin lisäämistä EU:n vieraslajiluetteloon, jotta minkin leviämistä luontoon voidaan rajoittaa ja sen aiheuttamia ympäristöhaittoja paremmin torjua.
Käytännössä minkin lisääminen EU:n vieraslajiluetteloon tarkoittaisi samalla minkkitarhauksen kieltämistä. Suomi on kuitenkin hakemassa poikkeuslupaa turkistarhauksen jatkamiseksi.
– Samaan aikaan, kun EU pyrkii edistämään luonnonsuojelua rajoittamalla minkin levinneisyyttä luonnossa ja samalla siis kieltämään sen tarhauksen, hallitus menee äärimmäisyyksiin hakeakseen Suomelle poikkeuslupaa turkistarhauksen jatkamiseksi, Kivelä ihmettelee.
”Hallitus menee äärimmäisyyksiin hakeakseen Suomelle poikkeuslupaa turkistarhauksen jatkamiseksi.”
Minkki on Suomessa haitallinen vieraslaji, joka on alun perin levinnyt luontoon 1920-luvun tienoilla turkistarhoihin tuotujen ja sieltä karanneiden yksilöiden mukana.
– Kaikki tieto, mitä meillä on turkistarhauksen tilasta Suomessa sekä lisääntynyt ymmärrys eläinten oikeuksista, luovat alati kasvavaa painetta luopua turkistarhauksesta kokonaan, Kivelä sanoo.
– Nyt myös EU-tason linjaukset vievät meitä siihen suuntaan, mutta Suomi tieten tahtoen jättäytyy tästä eteenpäin katsovasta kehityksestä.
Kivelä toteaa turkistarhauksen yhteiskunnallisen hyväksyttävyyden romahtaneen myös Suomessa. Lisäksi turkistarhauksen merkitys Suomen taloudelle on pieni. Hän arvioi, että myös turkistarhaajia palvelisi tuettu siirtymä muiden elinkeinojen piiriin.
– Hallituksen aikomus poikkeusluvan hakemiseksi on törkeää eläinoikeuksien ja luonnonsuojelun laiminlyömistä, hän sanoo.
– On eurooppalaisittain suorastaan noloa, että EU:n pyrkiessä edistämään ympäristönsuojelua tällä tavoin, Suomi hakee poikkeuslupaa ympäristölle ja eläimille haitallisten toimintatapojen jatkamiseksi.