Suomen teatterit -yhdistys varoittaa siitä, että valtiovarainministeriön kaavailemat leikkaukset uhkaavat suomalaisen teatterin tulevaisuutta.
– Näin suurten leikkausten myötä suomalaisille rakas taidemuoto on vaarassa, yhdistys arvioi tiedotteessaan.
Valtiovarainministeriö esittää tuoreessa budjettiehdotuksessaan, että vakiintuneiden ammattiteattereiden rahoitus vähenisi jopa 13 prosenttia, eli suhteessa enemmän kuin monilla muilla aloilla.
”Teatterit toimivat monesti alueensa vetonauloina.”
– Suuri yleisö ja päättäjät eivät välttämättä hahmota leikkausten mittakaavaa, mutta suomalainen teatteri nykymuodossaan on vaarassa kadota, mikäli suunnitellut leikkaukset toteutuvat, yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Ritva Viljanen sanoo.
Konkursseja luvassa
Nyt esitetyt leikkaukset ovat osa kehysriihessä päätettyä säästöpakettia, jossa linjattiin, että opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksiin kohdistuu 50 miljoonan euron lisäleikkaukset vuonna 2025. Tästä 60 prosenttia aiotaan leikata kulttuurista, vaikka kulttuurin osuus ministeriön koko budjetista on vain noin 7 prosenttia.
Yhdistyksen ylisuuriksi arvioimat leikkaukset teatterin, tanssin ja sirkuksen valtionosuusrahoitukseen tarkoittaisivat sen mukaan pahimmillaan useampien ammattiteattereiden alasajoa ja konkursseja. Lisäksi leikkaukset voivat aiheuttaa teatterikentän näivettymistä ja lisääntyvää työttömyyttä, lasten- ja nuortenteatterin vähentymistä, suomalaisen näytelmäkirjallisuuden vaarantumista sekä kansainvälisen yhteistyön loppumista.
Yhdistys muistuttaa siitä, että ensi vuodelle esitetyt leikkaukset ovat kuitenkin vasta alkua: hallitus kaavailee mittavia leikkauksia myös vuodelle 2026.
Vaikutuksia myös aluetalouteen
Suomen Teatterit muistuttaa siitä, että suomalaiset ovat teatterikansaa. Ammattilaisten tekemä esittävä taide – teatteri, tanssi, sirkus ja ooppera – kerää vuosittain 3–4 miljoonaa katsojaa.
Se korostaa myös sitä, että teatterit ja muut esittävän taiteen toimijat ovat keskeinen osa alueiden elinkeinoelämää ja niiden toiminnalla on positiivisia taloudellisia vaikutuksia. Valtiovarainministeriön esittämien leikkausten vaikutukset kohdistuisivat siten myös ympäröiville elinkeinoaloille.
– Teatterit toimivat monesti alueensa vetonauloina, joten myös ravintola-, matkailu- ja kuljetuspalvelut hyötyvät teatteritoiminnasta. Teattereihin kohdistuvilla leikkauksilla olisi moninaisia kerrannaisvaikutuksia, yhdistyksen toimitusjohtaja Kaisa Paavolainen kertoo.