Bangladeshin pääministerinä 15 vuotta toiminut Sheikh Hasina erosi virastaan maanantaina ja pakeni helikopterilla Intiaan. Tiistaina Bangladeshin presidentti Mohammed Shahabuddin kertoi nimittäneensä väliaikaishallinnon johtoon ekonomisti Mohammed Yunusin, joka tunnetaan vuoden 2006 Nobelin rauhanpalkinnon voittajana.
Sheikh Hasinan hallituksen eroon johtivat heinäkuussa alkaneet opiskelijamielenosoitukset, jotka alkoivat rauhanomaisina protesteina Bangladeshin virkakiintiöjärjestelmää vastaan.
Opiskelijamielenosoituksista vallankumoukseksi
Bangladeshissa on käytössä järjestelmä, jonka myötä kolmannes julkisista viroista on varattu vuoden 1971 Bangladeshin itsenäisyyssodan veteraanien sukulaisille. Vaikka mielenosoitusten ansiosta Bangladeshin tuomioistuimet lopulta päätyivät poistamaan kiintiöt, olivat opiskelijoiden mielenosoitukset kasvaneet jo yleiseksi protestiliikkeeksi Sheikh Hasinan hallitusta vastaan.
Hallitus vastasi opiskelijamielenosoituksiin väkivallalla, ja pääministeri itse kutsui mielenosoittajia muun muassa ”terroristeiksi”. Mielenosoitusten jatkuessa poliisit ovat koventaneet otteitaan ja surmanneet satoja mielenosoittajia. Samalla mielenosoituksiin on liittynyt opiskelijoiden lisäksi muitakin kansalaisia.
Hallituksenvastainen liikehdintä ei syntynyt tyhjiössä, kertoo Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC. Vaikka 170 miljoonan asukkaan Bangladesh oli eräs maailman nopeimmin kasvavista talouksista, ei talouskasvu ole tarkoittanut työpaikkoja korkeakoulutetuille nuorille. BBC:n mukaan noin 18 miljoonaa nuorta bangladeshilaista on työttömänä, ja erityisesti korkeakoulutettujen on vaikea löytää koulutustaan vastaavia töitä.
Demokraatti, jonka valta korruptoi
Maasta paennut Sheikh Hasina toimi Bangladeshin pääministerinä vuosina 1996–2001 ja uudelleen 2009–24. Aikanaan valtaan noustessaan Hasinaa pidettiin demokratian puolestapuhujana, ja hänen johdollaan Bangladesh otti suuria edistysaskeleita: yli 25 miljoonaa bangladeshilaista nousi köyhyydestä, ja maan infrastruktuuria parannettiin. Samalla Bangladeshista tuli kuitenkin yksi maailman korruptoituneimmista valtioista, ja Hasina keskitti valtaa itselleen ja tukijoilleen.
Lopulta kaikki hallituksenvastainen ajattelu ja liikehdintä purkautuivat kesän 2024 mielenosoituksissa, jotka ovat nyt kaataneet hallituksen. Tulevaisuus ei kuitenkaan ole varma. Sheikh Hasina oleskelee paraikaa Intiassa, mutta hänen seuraavista siirroistaan ei ole tietoa.
Suurin Bangladeshia koskeva kysymys tällä hetkellä on, miten maata hallitaan tulevaisuudessa, ja kenen tuella. Maan asevoimat ovat keskustelleet presidentti Mohammed Shahabuddinin kanssa väliaikaisen hallituksen muodostamisesta. Bangladeshin parlamentti hajotettiin ja oppositiojohtaja Khaleda Zia on vapautettiin kotiarestista tiistaina.