Eduskunnan perustuslakivaliokunta äänesti tänään tiistaina lausunnostaan, joka koskee niin sanottua käännytyslakia. Hallituksen ajamalla lailla voitaisiin estää ihmisiä hakemasta kansainvälistä suojelua Suomen rajalla ja sen välittömässä läheisyydessä.
Perustuslakivaliokunta hyväksyi lakia puoltavan lausunnon äänin 15-2.
Kaikki perustuslakivaliokunnan kuulemat 18 oikeustieteilijää ovat kuulemiskierroksella todenneet, ettei lakia voida säätää. Valiokunta itsekin myöntää lausunnossaan, että poikkeuslaki on ristiriidassa Suomen sitovien ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa.
Lausuntoa vastaan äänestivät vihreiden Fatim Diarra ja vasemmistoliiton Anna Kontula. Opposition rivit hajosivat äänestyksessä, ja esimerkiksi sosiaalidemokraattien Maria Guzenina äänesti puoltavan lausunnon puolesta.
Vie uskottavuuden kansainvälisesti
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä katsoo, ettei ”käännytyslakia” ole mahdollista säätää, koska laki on yksiselitteisesti Suomen kansainvälisen velvoitteiden ja oman perustuslakijärjestelmämme vastainen.
– On uskomatonta, että joku ajattelee sen olevan hyväksyttävissä. Se vie kaiken uskottavuuden Suomelta kansainvälisesti. Enää emme voi kritisoida [Unkarin pääministeri] Viktor Orbánia tai muita vastaavia autokraatteja oikeusvaltion hylkäämisestä, kun itsekin teemme samoin, kommentoi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo KU:lle.
” Enää emme voi kritisoida Orbánia tai muita vastaavia autokraatteja oikeusvaltion hylkäämisestä, kun itsekin teemme samoin.”
Hän kertoo olevansa myös todella pettynyt siihen, ettei hallitus ole edes valmistellut sellaisia toimenpiteitä, jotka olisivat oikeusvaltion mukaisia.
– He istuivat käsiensä päällä syksystä asti, Saramo kertoo.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja arvioi, että on lisäksi kyseenalaista, lisääkö ”käännytyslaki” rajaturvallisuutta.
– Se voi jopa yllyttää Putinia kokeilemaan lain tulkintaa, Saramo varoittaa.