Mikä ja mitä on Suomi vuonna 2011? Tämän kysymyksen käsittelyyn Kansallisteatteri aikoo pääjohtajansa Mika Myllyahon mukaan nyt keskittyä. Myllyaho aloitti Kansallisteatterin pääjohtajana elokuussa, ja tämä kevät on ensimmäinen hänen johdollaan toteutettava tuotantokausi.
Kauden produktioista odotetuin lienee Pohjantähti 2011, joka saa ensi-iltansa Suurella näyttämöllä 17.2. Näytelmän ohjaajat Myllyaho ja Saana Lavaste esiintyvät siinä myös fiktiivisinä ohjaajina, jotka haluavat kertoa nyky-Suomesta Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -teoksen kautta.
Kauden avajaisissa nähdyssä ennakkokatkelmassa he keskustelivat ja kiistelivät värikkäästi. Lavalle oli tuotu myös muun muassa Koskelan Jussi tutustumaan tämän päivän maanviljelykseen.
Viha on Pohjantähdessäkin yksi keskeinen teema, mutta sitäkin rankempi näytelmä on Heidi Räsäsen käsikirjoittama ja ohjaama Vihan veli, joka on kauhufantasia tämän päivän koulumaailmasta, kiusaamisesta ja väkivallasta.
Lavaklubi ja kirjasarja käynnistyvät
Kristuksen morsiamen käsikirjoittajana mainetta niittänyt Heini Junkkaala on puolestaan nyt käsikirjoittanut lastennäytelmän Kymmenen tikkua laudalla, jossa todellisuus, leikki ja monenlaiset tunteet limittyvät.
Kevään ensi-iltoihin kuuluvat myös suomalaiseen mieheen pureutuva Marko Järvikallaksen, Okko Leon ja Harri Virtasen Mistä on isot pojat tehty? sekä Hélène Cixousin Musta purje valkea purje – runollinen esitys Anna Ahmatovasta.
Lisäksi Kansallisteatteri avaa tammikuussa Lavaklubin, jonka illoissa on luvassa muun muassa monologi-iltoja, musiikkiesityksiä sekä keskustelua taiteesta. Uutta on myös Kansallisteatteri ja Lasipalatsin Kirja kerrallaan -kustantamon julkaisusarja Kansallisteatterin kirja. Sen ensimmäinen teos on Lentoharjoituksia – Mr Vertigon matka näyttämölle.
Aiheesta enemmän Viikkolehdessä 28.1.2011