Työurien pidentämisestä on pidetty poliittista messua jo pitkään. Periaatteellisella tasolla yksimielisyys itse tavoitteesta ei ole kaukana, kunhan vain kaikkia tyydyttävistä keinosta sen saavuttamiseksi voidaan sopia. Se onkin hankalampi juttu. Eri intressit törmäävät keskenään.
Yleisessä keskustelussa ennen muuta työnantajataho Elinkeinoelämän keskusliiton johdolla on käyttänyt yhtenä argumenttinaan sitä, että Suomessa tehdään vähemmän töitä kuin muualla Euroopassa, mikä sitten näkyisi myös tuottavuudessa.
Itse asiassa tilanne onkin tyystin toisenlainen. Suomi on Taloussanomien viime vuoden lopuilla uutisoiman tuoreen selvityksen mukaan Euroopan kärkimaita työtuntien määrässä eikä tilanne ole viime vuosina juuri muuttunut. Suomalaiset tekisivät selvityksen mukaan töitä vuodessa jopa 300 tuntia enemmän kuin monia muiden Euroopan maiden kansalaiset.
Esimerkiksi hollantilaiset tekisivät vuodessa yli 45 päivää vähemmän töitä kuin suomalaiset.
Tiedot perustuvat konsulttiyhtiö Deloitten Euroopan unionin komissiolle tekemään selvitykseen, jossa on käytetty hollantilaisen tutkimuslaitoksen ja teollisuusmaiden järjestön OECD:n tilastoja.
Jos tämän selvityksen tiedot ja vertailut todellakin pitävät paikkansa, niin on aiheellista kysyä, mistä työtunnit todella kertovat ja voidaanko niitä käyttää osana työurakeskustelua? Selvityksen mukaan nimittäin Kreikassa tehdään edelleen eniten töitä Euroopassa, kun taas Ranska, Saksa ja Hollanti pysyvät sitkeästi listan alapäässä.
Konsulttiyhtiö Deloitten mukaan työtuntien vähentäminen nostaisi selvästi myös tuottavuutta – riippuen tietenkin työtehtävistä. Konsulttifirman mukaan Suomessa parannettavaa on ennen muuta hotelli- ja ravintola-alalla. Kahdella ylimääräisellä vapaapäivällä tuottavuus nousisi jo yli kaksi prosenttia!