Ulkoministeriö kertoi tänään maanantaina, että se lakkauttaa kehitysministeri Ville Tavion (ps.) johdollakansalaisjärjestöjen viestintä- ja kehityskasvatustuen (VGK-tuki). Tuki on mahdollistanut esimerkiksi koululaisten kouluttamisen YK:n kestävän kehityksen tavoitteista sekä monien pienten kansalaisjärjestöjen toiminnan muun muassa yritysvastuukysymyksissä.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen arvostelee voimakkaasti hallituksen linjaa
– Leikkaukset murentavat kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä, Sarkkinen arvioi tiedotteessaan maanantaina.
”Näillä päätöksillä on lamauttavia vaikutuksia monen järjestön tärkeälle työlle.”
– Hallitus ajaa tietoisesti alas suomalaista kansalaisyhteiskuntaa. Järjestöjen rahoitusta leikataan lähes kaikilla hallinnonaloilla, hän toteaa.
– Rauhanjärjestöjen rahoitus on lopetettu kokonaan, ihmisoikeustyön rahoitus ajetaan alas, sosiaali- ja terveysalan järjestöiltä viedään rahat, yritysvastuutyöstä tingitään ja nyt jopa kouluissa tapahtuvasta YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesta toiminnasta leikataan.
Sarkkinen huomauttaa, että VGK-tuen rahasummat ovat pieniä.
– Mutta niillä on tehty kustannustehokkaasti todella laadukasta aineistoa, joka on hyödyttänyt kaikkia suomalaisia ja rikastanut suomalaista globaalipoliittista keskustelua sekä myötävaikuttanut myös lainsäädäntöömme, hän toteaa.
Luvattiin kasvattaa
Sarkkinen muistuttaa myös siitä, että hallitusohjelmassa luvataan kansalaisjärjestöjen rahoituksen kasvattamista, mutta tosiasiassa järjestörahoitusta leikataan eri sektoreilla.
Esimerkiksi sosiaali- ja terveysjärjestöiltä hallitus leikkaa niiden rahoituksesta noin kolmasosan. Myös nuoriso-, kulttuuri- ja liikuntajärjestöjen rahoitusta pienennetään syksyn budjetissa. Sarkkinen arvioi tämän heikentävän kansalaisten toimintamahdollisuuksia, tukea ja osallisuutta ja kasvattavan julkisiin palveluihin kohdistuvaa painetta.
– Rahoitusleikkaukset kaventavat kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuuksia. Vaikuttaa siltä, että hallitus pyrkii massiivisilla rahoitusleikkauksilla ajamaan alas kansalaisjärjestöjen kriittistä työtä. Hallitusohjelmassa sanotaan yhtä, mutta todellisuus on aivan toista, Sarkkinen sanoo.
Lamauttavia vaikutuksia
Myös suomalaisten kehitysjärjestöjen Fingo ry:ssä pahoitellaan sitä, että hallitus lakkauttaa yli kahden miljoonan euron viestintä- ja globaalikasvatustuen kuluvan hallituskauden ajaksi.
– Päätös on valtava pettymys, ja se tulisi perua. Lakkautus on kova isku esimerkiksi järjestöjen antirasistiselle työlle, yritysten vastuullisuuden kirittämiselle, nuorten rauhankasvatukselle sekä viestinnälle globaaleista kysymyksistä, sanoo Fingon toiminnanjohtaja Juha-Erkki Mäntyniemi.
Yhteensä 19 järjestöä sai VGK-tukea viime hakukierroksella vuonna 2023. Ulkoministeriö on rahoittanut tuella esimerkiksi Finnwatchin, Eetti ry:n, Suomen Rauhanliiton ja Suomen Somalia-verkoston hankkeita. Nykyiset hankkeet kestävät tämän vuoden loppuun asti. Tukea jaettiin yhteensä 2,2 miljoonaa euroa.
Mäntyniemi pitää lakkautuspäätöstä osana jatkumoa, jossa hallituksen toimet heikentävät kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksiä.
– Näillä päätöksillä on lamauttavia vaikutuksia monen järjestön tärkeälle työlle. Vahva ja monipuolinen kansalaisyhteiskunta on meidän kaikkien etumme mukainen ja suomalaisen yhteiskunnan kivipilari. Siitä ei tule leikata, hän sanoo.
Finnwatchilla kansalaiskeräys
Yritysvastuujärjestö Finnwatch laskee, että hallitus lakkauttaa sen keskeisimmän rahoituslähteen.
– Olemme päätöksestä pöyristyneitä, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér.
Finnwatch on aiemmin saanut kyseistä rahaa noin 80 000 euroa vuodessa. Järjestön arvion mukaan kokonaisuudessaan noin kahden miljoonan euron suuruisen rahoitusinstrumentin jäädyttäminen on poliittinen valtionavustusten uudistamiseksi verhottu päätös, joka ei liity valtiontalouden tasapainottamiseen.
– Hallitus päätti kehysriihessä lisätä kehitysyhteistyövaroilla katettavaa kansalaisjärjestöjen rahoitusta 10 miljoonalla kehyskaudella, ensi vuodesta alkaen. Siitä huolimatta pienille yritysvastuujärjestöille elintärkeä kahden miljoonan euron rahoitusikkuna jäädytetään. Päätös on ideologinen, ja sillä halutaan ajaa yritysvastuutyö alas, Finér toteaa.
VGK-tuen jäädyttäminen on jatkoa kahdelle hallituksen jo aikaisemmin tänä vuonna tekemälle päätökselle, joilla on leikattu Finnwatchin rahoitusta. Edellisvuosista poiketen Finnwatchille ei kuluvana vuonna myönnetty lainkaan ulkoministeriön perusavustusta eikä valtioneuvoston kanslian alle siirrettyä tukea Eurooppa-tiedottamiseen. Ulkoministeriön perusavustus lakkautettiin sittemmin kokonaan.
– Hallitus on uusilla päätöksillään lakkauttamassa tältä hallituskaudelta lähes kaiken Finnwatchin julkisen rahoituksen, Finér muistuttaa.
Finnwatch on käynnistänyt verkkosivuillaan rahankeräyskampanjan varmistaakseen toimintansa jatkumisen.