Katja Syvärinen jatkaa Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n hallituksen varapuheenjohtajana ja järjestöjohtajana. SAK:n edustajisto valitsi hänet tehtävään tiistaina alkuillasta. Syvärinen on toiminut tehtävässä neljä vuotta.
SAK pitää parhaillaan edustajistonsa kokousta Helsingissä. Kokous valitsi aiemmin tänään tiistaina Jarkko Elorannan jatkamaan SAK:n puheenjohtajana.
Järjestäytymisen hyötyjä kirkastettava
”Olisi tärkeää palata siihen maailmaan, jossa työelämän kysymyksillä ei pelattaisi koko ajan nokkapokkaa.”
Syvärinen arvioi, että nyt alkavalla kaudella on syytä keskittyä kirkastamaan suomalaisille sitä, miksi kannattaa olla ammattiliiton jäsen.
– Se on koko ammattiyhdistysliikkeen ja samalla minunkin tärkein tehtäväni, hän sanoo.
Hän toteaa jäsenyyden olevan merkittävä asia, vaikka pääministeri Petteri Orpon johtama oikeistohallitus on jo ensimmäisen toimintavuotensa aikana saattanut voimaan ison joukon työelämän heikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia
– Hallitus on vaikeuttanut ay-liikkeen toimintaa, vienyt meiltä kollektiivisen edunvalvonnan työkaluja työkaluja kaventamalla lakko-oikeutta ja vähentämällä tukilakkoja. Edessä on vielä esimerkiksi se, että vaan paikallinen sopiminen saattaa jopa heikentää työntekijöiden ja työnantajien kannusteita kuulua liittoon, kun kuka tahansa saa sopia toisin kuin mitä yleissitovissa työehtosopimuksissa lukee, Syvärinen luettelee.
– Siksi meidän täytyy pystyä selittämään ihmisille arkijärkisesti, miksi on tärkeää, että kuulutaan liittoon.
Hän painottaa ammattiyhdistysliikkeen ja jokaisen palkansaajan neuvotteluvoiman niin työpaikalla kuin valtakunnallisesti perustuvan siihen, että mitä isompi porukka ajaa yhdessä etujaan, sitä enemmän on myös voimaa.
Tulossa vauhdikas työmarkkinasyksy
Syvärinen ennustaa ensi syksyn olevan työmarkkinapolitiikan kannalta paineinen.
– Koska hallitus on tehnyt heikennyksiä lainsäädäntöön, ammattiliitot ovat jo väläytelleet sitä, että on tärkeää huolehtia, että heikennykset kompensoituvat palkkakierroksilla ja työehdoista neuvoteltaessa, hän sanoo.
– Nyt työnantajia ei varmasi päästetä helpolla. Varmasti testataan esimerkiksi sitä, millaiset tukilakot on sallittuja. Voi olla, että tähän pitää hakea oikeudesta rajaus, kun se on laissa epämääräisesti kirjattu.
– On myös mielenkiintoista nähdä, mitä se käytännössä tarkoittaa, että lainsäädäntöön saadaan paikallinen sopiminen, vientimalli ja siihen liittyen sovittelija käsien sitominen.
Hän uskoo myös esimerkiksi tulossa olevan ensimmäisen sairauspäivän palkattomuuden aiheuttavan ristiaallokkoa työmarkkinasyksyyn.
– Tällaiset asiat sitten näkyvät työehtosopimuskierroksella. Jo nyt on käytetty kovaa kieltä, Syvärinen arvioi.
Turhauttava tilanne
Syväristä turhauttaa nykytilanne, jossa vastakkainasettelu hallitsee politiikkaa.
– Minusta olisi tärkeää palata siihen maailmaan, jossa työelämän kysymyksillä ei pelattaisi koko ajan nokkapokkaa eli ajateltaisi, että istuva hallitus ulosmittaa kaiken mahdollisen työntekijäpuolelta ja jos valta vaihtuu, sitten toisin päin, hän sanoo.
– Pitäisi ymmärtää, että molempien, niin työntekijöiden kuin työnantajien hyvinvointi on hyvä asia. Asioita pitäisi pystyä hoitamaan rauhallisesti neuvotteluteitä. Meidän pitää osaltamme hankkia tavoitteillemme niin suuri hyväksyntä, ettei tarvitsisi pelätä seuraavan hallituksen heikentävän työelämää entisestään.