Harmaan talouden suitseminen saa uutta pontta, kun nyt myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK lähtee kovalla arsenaalilla mukaan yhteisiin talkoisiin. Laskutavasta riippuen vuosittain harmaan talouden syövereihin katoaa miljardi poikineen yhteiskunnan kipeästi tarvitsemia verorahoja ja erilaisia maksuja.
Elinkeinoelämän keskeiset etujärjestöt eli EK:n lisäksi Rakennusteollisuus RT ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa julkistivat maanantaina omat toimenpide-ehdotuksensa. Rehelliset työntekijät ja työnantajat ovatkin yhteisessä veneessä ja kepulikonsteista kärsivät nyt molemmat osapuolet.
Työnantajapuolen mielestä verotunnisteen käyttöönotto sekä viranomaisten tietojenvaihdon ja valvonnan tehostaminen riittäisivät ainakin pääosin. Työntekijäpuolella taas haluttaisiin tiukennuksia niemenomaan tilaajavastuulakiin eli tilaajavastuu pitäisi ulottaa aliurakointiketjuun. Tämä olisi tärkeätä ennen muuta rakennusalalla, jossa töiden ketjutus on muuttunut entistä härskimmäksi.
Nyt kun miltei kaikki – myös puolueet laidasta laitaan – ovat yhtä mieltä harmaa talouden turmiollisuudesta, niin luulisi, että vähitellen alkaa tapahtua myös jotakin konkreettista. Ammattiyhdistysliike, kärkenään viranomaistehtäviäkin itselleen ottamaan joutunut Rakennusliitto, on jo vuosikaudet puhunut ongelmista ja esittänyt konkreettisia toimenpiteitä, mutta hyvin vähän on tapahtunut.
Miksi ongelmaan tarttuminen on niin vaikeata? Miksi hallitseva porvarihallitus on ollut saamaton ja lähtenyt haparoiden harmaan talouden torjuntaan? Samaan aikaan hallituksen siunaama valtion tuottavuusohjelma on vienyt voimavaroja juuri valvonnasta työsuojelupiireissä.
Harmaa talous ja sen kitkeminen on selvästikin nousemassa yhdeksi vaaliteemaksi. Hyvä niin! Nyt tarvitaankin eri osapuolilta sitoutumista konkreettisiin toimiin.