Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson paheksuu pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman oikeistohallituksen suhtautumista EU:n vähimmäispalkkadirektiiviin. Vuonna 2022 hyväksytty direktiivi edellyttää kaikkien EU:n jäsenvaltioiden edistävän työehtosopimusneuvotteluja sekä pyrkivän lisäämään työehtosopimusten kattavuutta.
– Orpon hallitus on suhtautunut välinpitämättömästi Suomen kansainvälisiin velvoitteisiin, ja tämä koskee myös vähimmäispalkkadirektiiviä. Hallituksen nykyisellä politiikalla Suomen työehtosopimuksien kattavuus uhkaa laskea alle direktiivin edellyttämän tason, Andersson sanoo.
Hän muistuttaa, että direktiivi on myös konkreettinen esimerkki siitä, mitä EU-tasolla voidaan tehdä paremman työelämän puolesta.
”Suomessa on vallassa pohjoismaista työmarkkinamallia romuttava hallitus, jonka toimet eivät kyselyissä nauti kansan luottamusta.”
– EU:n työmarkkinapolitiikan merkitys korostuu, kun Suomessa on vallassa pohjoismaista työmarkkinamallia romuttava hallitus, jonka toimet eivät kyselyissä nauti kansan luottamusta, Andersson sanoo.
Hallitus ei välitä?
Jäsenmaan on vähimmäispalkkadirektiivin mukaan laadittava yhteistyössä työmarkkinaosapuolten kanssa toimintasuunnitelma sopimusten kattavuuden lisäämiseksi, jos työehtosopimusten piirissä on alle 80 prosenttia työntekijöistä.
Lisäksi EU-oikeuden vakiintunut tulkinta ei salli jäsenvaltioiden toteuttavan direktiivin implementointiaikana toimenpiteitä, jotka ovat vastoin direktiivin tavoitteiden toteutumista.
– Tästä huolimatta oikeistohallitus on lähtenyt edistämään järjestäytymisastetta heikentäviä toimia samaan aikaan, kun direktiivin kansallinen toimeenpano on kesken, Andersson ihmettelee.
Ristiriitaa
Andersson katsoo myös hallituksen esitysluonnoksen paikallisesta sopimisesta olevan ristiriidassa vähimmäispalkkadirektiivin tavoitteiden kanssa.
– Hallituksen esitys paikallisesta sopimisesta heikentää voimakkaasti työnantajien kannusteita järjestäytymiseen, sillä se tarjoaa järjestäytymättömille firmoille mahdollisuuden sopia heikommista työehdoista luottamusmiesjärjestelmän ohi, Andersson sanoo.
– Haluaisin kuulla työministeri Satoselta, onko hallituksen työmarkkinapolitiikkaa ollenkaan arvioitu suhteessa vähimmäispalkkadirektiivin velvoitteisiin.
Työministeri Satonen on kokoomusta edustava Arto Satonen.
Andersson jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen EU:n vähimmäispalkkadirektiivin noudattamisesta.