Israel on väittänyt pyrkivänsä välttämään siviiliuhreja Gazan sodassa. Todellisuus näyttää toiselta.
Sodan jatkuttua yli puoli vuotta on Gazassa kuolleiden palestiinalaisten määrä ylittänyt 34 000:n rajan. Lisäksi yli 77 000 oli haavoittunut. Luvut ovat peräisin Hamasin hallinnoimalta terveysministeriöltä, mutta aikaisempien konfliktien perusteella niitä on pidetty varsin luotettavina.
Lähes viisi prosenttia Gazan 2,3 miljoonasta asukkaasta on siis kuollut tai haavoittunut. Enemmistö uhreista on naisia tai lapsia.
Tappolistoja on luotu tekoälyllä.
Luvut kertovat vähintään siitä, että Israel suhtautuu piittaamattomasti siviiliuhreihin. Myöhemmän tutkimuksen selvitettäväksi jää, onko kyseessä vielä pahempi: tarkoituksellinen toiminta.
YK:n kansainvälinen tuomioistuin antoi tammikuussa välipäätöksen, jossa se vaati Israelia huolehtimaan viipymättä siitä, etteivät sen joukot tee kansanmurhaksi luettavia toimia Gazassa.
Sotarikoksiin sisältyväksi kansanmurhaksi voi tulkita väestön tahallisen nälkiinnyttämisen. Israel on erittäin tiukasti rajoittanut hätäavun kuljetuksia Gazaan. Kaksitoista Israelin johtavaa ihmisoikeusjärjestöä katsoi maaliskuussa, ettei Israel noudata tuomioistuimen päätöstä.
Israel väitti YK:n palestiinalaisille apua toimittavan UNRWA-järjestön työntekijöiden osallistuneen Hamasin lokakuiseen terrori-iskuun. Brittiläinen Channel 4 uutisoi helmikuussa, ettei väitteen taustalla olevasta Israelin tiedusteluraportista löydy perusteluja.
Ranskan entisen ulkoministerin Catherine Colonnan johtama riippumaton tutkimusryhmä julkisti raporttinsa maanantaina 22. huhtikuuta. Ryhmä ilmoitti, ettei Israel ole esittänyt todisteita UNRWA:n jäsenten liittymisestä terrorismiin. Colonnan mukaan UNRWA:sta löytyi joitakin yksittäistapauksia puolueellisuudesta, mutta kokonaisuutena se katsoi järjestön ponnistelleen vaikeissa olosuhteissa vahvasti puolueettomuutensa säilyttämiseksi.
Israel sai joka tapauksessa useat maat keskeyttämään rahoituksensa UNRWA:lle, joskin suurin osa niistä palautti sen myöhemmin. Pääministeri Benjamin Netanjahu on jo vuosien ajan pyrkinyt saamaan UNRWA:n lakkautetuksi. Netanjahu vahvisti tämän edelleen olevan tavoitteena esittäessään helmikuussa suunnitelmiaan Gazan tulevaisuudesta.
Infrastruktuuri murskana
Israelin Gazan infrastruktuurille aiheuttama tuho näyttää pikemminkin tarkoitukselliselta kuin ”sivuvahingoilta”. Maailmanpankin ja YK:n huhtikuun alussa julkaiseman raportin mukaan pommitusten tuhot ovat ”ennennäkemättömiä”, arviolta 18,5 miljardia dollaria.
Asunnoista oli tuhoutunut 62 prosenttia, sairaaloista ja terveyskeskuksista tuhoutunut tai vaurioitunut 84 prosenttia. Satoja kouluja oli raunioina, samoin oli tuhottu suurin osa korkeakoulujen tiloista.
Sähköverkosta oli tuhoutunut 61 prosenttia ja vesi-infrasta 57 prosenttia. Toimistoista ja muista työpaikoista oli tuhottu neljä viidesosaa.
Sota on merkinnyt myös suunnatonta ympäristötuhoa Gazalle. Brittiläinen Guardian-lehti julkaisi maaliskuun lopulla satelliittikuvia, jotka kertoivat, että lähes puolet Gazan puista on menetetty. Sotilastoiminnan tuhojen lisäksi asukkaat ovat joutuneet kaatamaan puita polttopuiksi. Myös maatilat, hedelmätarhat ja oliivilehdot ovat kärsineet valtavia vahinkoja.
Lontoossa toimiva Forensic Architecture (FA) on satelliittikuvien perusteella todennut, että tuho on järjestelmällistä. Ilmapommitusten jälkeen Israelin maajoukot ovat tulleet ja viimeistelleet hävityksen.
YK:n ympäristöohjelman (UNEP) mukaan raskaat pommitukset voivat saastuttaa maaperää ja pohjavettä pitkäaikaisesti. Syynä ovat sekä itse ammukset että tuhoutuneista rakennuksista vapautuvat haitalliset aineet.
Israelin toimia Gazassa voisi tutkia luonnontuhontana (ecocide), ja FA:n mukaan on selvästi kyse siitä. Kansainvälisoikeudellisesti luonnontuhonnan tulkitseminen sotarikokseksi on mutkallista.
Tappolistat tekoälyllä
Israelin siviileihin, infrastruktuuriin ja ympäristöön kohdistamaa hävitystä on vaikea pitää muuna kuin systemaattisena pyrkimyksenä tehdä Gaza mahdollisimman elinkelvottomaksi. Sen lisäksi sodan aikana on uutisoitu lukuisista Israelin armeijan vähintään kyseenalaisista toimista.
Huhtikuun alussa raportoitiin, että Israelin armeija tekoälyä käyttäen laati 37 000 palestiinalaismiehen listan tappokohteiksi. Kuuden israelilaisen tiedustelu-upseerin mukaan tällä Laventeli-ohjelmalla oli keskeinen rooli erityisesti sodan alkuvaiheissa.
Ohjelma luokitteli hyväksyttäviksi iskukohteiksi kaikki, joita voitiin epäillä yhteyksistä Hamasiin tai Islamilaiseen Jihadiin. Yhden upseerin mukaan israelilaissotilas toimii iskupäätöksessä vain kumileimasimena tekoälylle, vaikka tiedetään, että noin 10 prosenttia tunnistamisista on virheellisiä.
Pommeilla iskettiin ennen kaikkea miesten asuntoihin ja useimmiten yöllä, jotta he olisivat kotona. Silloin oli yleensä myös perhe kotona, mutta armeija piti hyväksyttävänä 15–20 siviiliuhria yhtä epäiltyä kohden. Jos kohde oli korkealla Hamasin hierarkiassa, sallittiin jopa yli sata siviiliuhria. Toisaalta korkea-arvoisiin käytettiin täsmäpommeja, kun alempiarvoisiin riittivät epätarkemmat pommit.
Tappovyöhykkeitä ja kidutusta
Ihmisoikeusjärjestö Euro-Mediterranean Human Rights Monitor raportoi helmikuussa, että pieniä niin sanottuja ”tappajadrooneja” on käytetty gazalaissiviilejä vastaan.
Gazan Eurooppalaisen sairaalan lääkäri Fozia Alvi sanoi huhtikuun alussa, että hoidettavaksi oli tuotu alle 10-vuotiaita poikia, joita Israelin tarkka-ampujat olivat ampuneet. Israel on kiistänyt väitteen.
Israelilaisen Haaretz-lehden mukaan armeija on luonut ”tappovyöhykkeitä”, joissa myös aseettomia henkilöitä saa ampua tappavasti. Ongelmana on, etteivät siviilit tiedä vyöhykkeiden rajoja. Lehden mukaan kolme paennutta israelilaista panttivankia kuoli joulukuussa jouduttuaan tällaiselle vyöhykkeelle.
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan lokakuun 31. päivänä 106 siviiliä surmannut Israelin ilmaisku oli todennäköisesti sotarikos.
The New York Times kertoi tammikuussa pidätettyjen palestiinalaisten kohtelun lähenevän kidutusta.
”Israelin Guantanamossa”, Sde Terotin tukikohdassa on pienissä häkeissä satoja vangittuja palestiinalaismiehiä. Vankilan lääkärin mielestä vankien kidutus ja muu kohtelu ovat sotarikoksia, uutisoi Haaretz.
YK:n ihmisoikeuskomission asiantuntijaraportissa helmikuussa pidettiin uskottavina väitteitä, joiden mukaan israelin pidättämiin palestiinalaisnaisiin ja -tyttöihin on kohdistettu seksuaalista väkivaltaa ja sen uhkaa.
Israelin iskuissa on myös saanut surmansa poikkeuksellisen suuri määrä avustustyöntekijöitä ja toimittajia.
Pian sen jälkeen kun Belgia kieltäytyi lopettamassa rahoitustaan UNRWA:lle, Israel helmikuussa pommitti Belgian kehitysapuviraston toimistoa Gazassa. Paikalla ei ollut viraston työntekijöitä.
On syytä huomauttaa, että myös Hamas on syyllistynyt lukuisiin ihmisoikeusrikoksiin. Monet maat ovat kuitenkin luokitelleet Hamasin terroristijärjestöksi, kun taas Israelia ne pitävät sivistysvaltiona.
Englanninkielisessä Wikipediassa on sivusto, johon on koottu tietoja kummankin osapuolen mahdollisista sotarikoksista. YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto pitää nettisivuillaan ajantasaisesti kirjaa Gazan sodan kuolleista, haavoittuneista ja aineellisista tuhoista.