Vasemmistoliiton opettajataustainen kansanedustaja Minja Koskela kritisoi jyrkästi seitsemän kansanedustajan jättämää kirjallista kysymystä, joka penää hallitukselta toimia Seta ry:n vierailujen kieltämiseksi kouluissa.
– Kun poliitikot ryhtyvät esittämään vaatimuksia siitä, mitä opetussuunnitelmiin pitäisi tai ei pitäisi sisällyttää tai miten koulujen pitäisi toteuttaa opetussuunnitelmia käytännössä, liikutaan vaarallisilla vesillä, Koskela sanoo.
– Luulisi lainsäätäjien tietävän, että opetussuunnitelmien laatiminen kuuluu Opetushallitukselle sekä kouluille, rehtoreille ja opettajille.
”Seta ry:n vierailut toteutettiin osana Oma Stadi -ohjelmaa oppilaiden omasta toiveesta.”
Seitsemän allekirjoittajaa
Kirjallisessa kysymyksessä joukko kansanedustajia kysyy, mitä pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus tekee, jotta Seta ry:n vierailut Suomen peruskouluissa loppuvat.
Seta on ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö.
Kirjallisen kysymyksen allekirjoittivat Pekka Aittakumpu (kesk.), Timo Mehtälä (kesk.), Teemu Keskisarja (ps.), Kaisa Garedew (ps.), Anne Rintamäki (ps.), Päivi Räsänen (kd.) ja Peter Östman (kd.).
He viittaavat Helsingin kaupungin viime keväänä kaikille peruskoulun 6 – 9.-luokkaisille järjestämiin sateenkaarityöpajoihin, joita Setan ohjaajat ohjasivat.
– Kaupunki väitti, että kaikkien lasten on osallistuttava tähän työpajaan. Perusopetuksen opetussuunnitelma ei kuitenkaan edellytä tämänkaltaisten työpajojen järjestämistä ja sukupuolineutraalin ideologian tuomista koulujen opetukseen, allekirjoittajat toteavat.
He arvioviat tilaisuuden loukkaavan lasten uskonnonvapautta.
– Tällainen jopa tieteen vastainen opetus voi olla opetukseen osallistuville lapsille pelottavaa ja heidän kehitykselleen haitallista, he väittävät.
”Näennäistä huolipuhetta”
Helsinkiläisen Koskelan mukaan tietynlaisen ideologian edellyttäminen kouluilta poliitikkojen toimesta astuu koulujen autonomian varpaille ja väheksyy opettajien ammattiosaamista.
Koskela arvioi, että kirjallisen kysymyksen allekirjoittajat ajelevat kaksilla rattailla esittäessään poliittisia vaatimuksia näennäisellä huolipuheella.
– On absurdia edellyttää kouluilta puoluepoliittista sitoutumattomuutta kirjallisella kysymyksellä, jonka pyrkimys on edellyttää hallitusta sitouttamaan koulut puoluepoliittiseen ideologiaan eli tässä tapauksessa arvokonservatismiin, hän ihmettelee.
– Jos kirjallisen kysymyksen laatijat olisivat aidosti huolissaan oppilaiden hyvinvoinnista, he antaisivat koulujen toteuttaa toimintaa, jonka tarkoitus on lisätä ymmärrystä moninaisuudesta ja siten puuttua esimerkiksi kiusaamiseen
Laiskaa työtä
Koskelan mielestä kirjallinen kysymys on laiskasti laadittu, mikä käy ilmi esimerkiksi opetussuunnitelman valikoivasta siteeraamisesta.
– Jos kirjallisen kysymyksen tekijät olisivat perehtyneen edes auttavasti nykyiseen opetussuunnitelmaan, he tietäisivät, että se edellyttää lisäämään tietoisuutta sukupuolen moninaisuudesta, hän muistuttaa.
– Ja myös sen, että Helsingissä Seta ry:n vierailut toteutettiin osana Oma Stadi -ohjelmaa oppilaiden omasta toiveesta.
Koskela arvioi, että kyseistä kirjallista kysymystä ei voi tulkita muuten kuin seitsemän poliitikon aikomuksena puuttua opetussuunnitelmien sisältöihin, mikä ei lähtökohtaisesti ole poliitikkojen tehtävä.
– Toivoisin kollegoilta parempaa harkintaa. Tällainen koulujen autonomian tallominen on mautonta, hän sanoo
Orpo muistutti siitä, että Suomessa koulut saavat itse päättää, keitä niissä vierailee.